Povratak na velike ekrane

Kevin Spacey nakon šest godina prisilne pauze u velikoj roli. Ne, nije riječ o ulozi Tuđmana

T.I.

Foto: Richard Cooper/Wikimedia Commons

Foto: Richard Cooper/Wikimedia Commons

Vijest da Spacey glumi u hrvatskom filmu u svijetu je jedva primijećena i dočekana kao neka vrsta bizarnosti. „1242 – Gateway To The West“ je ipak velika međunarodna produkcija i označava njegov povratak u filmske krugoveKevin Spacey jedan je od onih glumaca koji su na svojoj koži (i karijeri), na teži način osjetili što znači platiti visoku cijenu za grijehe iz prošlosti. Ne, slavni glumac nikog nije silovao niti fizički napastvovao, optužbe protiv njega koje sežu u 2017. godinu odnose se na neprimjereno seksualno ponašanje u smislu iskorištavanja pozicije zvijezde. Prvo ga je glumac Anthony Rapp optužio da ga „je želio zavesti“, iako sam priznaje da nikakvog fizičkog kontakta nije bilo. Problem je bio u tome što je bila 1986. godina, a Rapp je tada imao samo 14 godina. Nakon toga odvažili su se i drugi i sjetili se da ih je Spacey na setu pipkao, masirao im ramena, spuštao ruku na koljeno, izgovarao riječi koje bi se mogle nazvati udvaranjem. Uglavnom, Spacey nije bio nasilan, reklo bi se da pokušavao „bariti“ ljude koji to nisu htjeli, pa su s tim i izašli u javnost godinama nakon što su se stvari dogodile.


Osveta Hollywooda koji je odjednom nepisanim pravilom proglasio nultu toleranciju na takve stvari, odlučio od Spaceya napraviti primjer. Producenti TV serije „House Of Cards“ koja je Netflix na neki način ustoličila kao najvažniji i najveći TV striming servis i u kojoj je Kevin Spacey nosio glavnu ulogu, riješili su ga se i završnu šestu sezonu snimili bez njega. Da stvar bude gora, producentska kuća koja stoji iza serije na kraju je tužila Spaceya za izgubljenu dobit i troškove uzrokovane njegovim otkazom kojeg su mu sami dali. Slijedilo je novo poniženje, Spacey je u to doba već snimio film Ridleya Scotta „All The Money In The World“, ali su scene s njim u ulozi bogataša  J. Paula Gettyja izbrisane, i ponovno snimljene s Christopherom Plummerom. Spacey je postao persona non grata u Hollywoodu.


Ipak, čini se da ta „kazna“ sada ističe, jer je najavljeno da Spacey ponovno glumi veću ulogu, prvi put nakon optužbi protiv njega iznesenih 2017. godine. Riječ je o povijesnoj drami „1242 – Gateway To The West“ koji će na ovogodišnjem festivalu u Cannesu pokušati naći kino distributera.
Zanimljivo, Spacey je dobio angažman i u dokumentarno-igranom filmu „Tuđman, nepoznata priča“, notornog hrvatskog filmaša Jakova Sedlara, koji će hrvatsku premijeru doživjeti sutra na stogodišnjicu rođenja prvog hrvatskog pedsjednika. U njemu Spacey glumi Tuđmana i igrane role u filmu očito usmjerenom domaćoj publici Tuđman, odnosno Spacey, govori engleski.


Vijest da Spacey glumi u hrvatskom filmu u svijetu je jedva primijećena i dočekana kao neka vrsta bizarnosti, slično je i s talijanskim krimićem iz ove godine za koji ga je angažirao Franco Nero. „1242 – Gateway To The West“ je ipak velika međunarodna produkcija i označava Spaceyev povratak u filmske krugove nakon dugih godina prisilne pauze. Uz njega u filmu glume veterani Christopher Lambert i Terence Stamp.