Juričanova online filmska radionica: Poznati filmaš pokrenuo zanimljiv projektZAGREB – Dario Juričan je i nova jaka snaga na političkoj sceni, i onaj koji je na izborima za predsjednika države otišao daleko, i noćna mora Milana Bandića, ali je prije svega filmaš, i to dobar! Da je tome tako, svjedoči jučerašnje njegovo pismo javnosti u kojem ne proziva političku bulumentu, već obavještava zainteresiranu javnost da on, odnosno Blank filmski inkubator kojem je osnivač i dugogodišnji voditelj, pokreću besplatnu online radionicu malog autorskog karantena filma.


 


– Odlučili smo situaciju panike, bespomoćnosti i dokolice preokrenuti u nešto pozitivno i konstruktivno.
 


Svi se nalazimo u neprirodnoj situaciji, a neprirodne situacije izvrstan su katalizator za kreativno izražavanje! – poručuje Juričan.


 


Radionica je zamišljena kao intenzivni online tečaj u kojem mentori odabrane polaznike usmjeravaju da, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, snime kratki igrani, dokumentarni ili eksperimentalni film, kojim bi na sebi svojstven način zabilježili kako provode vrijeme u karanteni. Filmići bi, poručuju organizatori online radionice, trebali biti snimani isključivo u interijeru u kojem polaznici egzistiraju, osim ako priroda nečijeg posla ne iziskuje kretanje u otvorenom prostoru. Film može biti koncipiran kao dnevnik cjelokupnog procesa, može se baviti samo jednim segmentom života u izolaciji, može biti narativan, ali ne nužno.


 


Početak radionice je četvrtak, 16. travnja u 17 sati. Prijave traju do nedjelje u podne, 12. travnja. Mentori su iskusni filmaši Igor Jelinović i Dario Juričan.


 


Juričan je, dakako, javnosti poznat kao autor filma »Gazda« te »Gazda: početak«, prvi priča o Ivici Todoriću, drugi o Miroslavu Kutli. Možda je, međutim, manje znano da je Juričan diplomirao film na London Film Academy (LFA). Napisao je, režirao i producirao nekoliko kratkih filmova, a njegov kratkometražni film »Imaš ti neku priču?« prikazan je u službenoj konkurenciji 64. međunarodnog filmskog festivala u Locarnu.


 


Spomenuti uradak, baš kao i onaj »Pričaj sa mnom«, dade se pogledati i na adresi www.croatian.film, nedavno podignutoj i napravljenoj platformi za promociju domaćeg profesionalnog kratkometražnog filma. Juričan je u svakom slučaju djelatan na više razina i u ova korona-vremena. Možda nam, tko zna, tečaj donese neke nove filmaše na tragu njegove autorske poetike.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.