Dugi odmor

Joaquin Phoenix prvi put nakon “Jokera” radi na tri zanimljiva filmska projekta

Tihomir Ivka

Osim „Disappointment Blvd.“, Phoenix će biti prilično zaposlen u narednom razdoblju jer je potvrdio nastup u novoj drami Mikea Millsa „C'mon C'mon“ i ponovno se nakon „Gladijatora“ udružuje sa slavnim Ridleyom Scottom u njegovom filmu „Kitbag“, priči od Napoleonu BonaparteuJedan od zasigurno najboljih glumaca svoje generacije Joaquin Phoenix, koji se ne libi uzeti teške i zahtjevne uloge jednako „teških“ karaktera, vraća se radu na filmu nakon dužeg odmora. Kao javlja Deadline, nakon što je suže spominjan u kontekstu novog filma Arija AsteraDisappointment Blvd.“, sad je potvrđeno da se obavezao preuzeti glavnu ulogu.


Phoenix je nakon niza sjajnih filmskih nastupa u posljednjem desetljeću (The Master, Her, Inherent Vice, Irrational Man, You Were Never Really Here, The Sister Brothers…), napokon je zaslužio svog prvog Oscara za mušku ulogu u “Jokeru” 2019. I nestao.


S druge strane, Ari Aster je vrlo zanimljivi mladi redatelj koji iza sebe ima pregršt kratkih i dva cjelovečernja filma vrlo entuzijastično primljenih i kod publike i kod kritike. Njegovom prvom filmu, „Hereditary“ kritičar Rolling Stonea dao je najveći kompliment koji se može uputiti jednom hororu nazvavši ga najstrašnijim filmom 2018. godine, a i nezavisna filmska kuća A24 s njim je postigla najveći financijski uspjeh otkad je 2012. ustanovljena. Na 10  milijuna uloženih dolara u produkciju, na blagajnama se vratilo osam puta više. Slično je prošao i drugi njegov film, folk horor  „Midsommar“, godinu dana kasnije.
Po svemu sudeći, „Disappointment Blvd.“ s Phoenixom u glavnoj ulozi neće biti horor, ali se o njegovoj temi zna vrlo malo. Jedina službena rečenica na tu temu glasi da je riječ o „intimnom portretu jednog od najuspješnijih poduzetnika svih vremena kroz razdoblje od nekoliko desetljeća.”


Aster je prošle godine rekao da će sljedeći njegov film biti „komedija iz noćne more“ što je nekako u opreci s gore službenim opisom teme filma, ali i još nekoliko oprečnih izjava vezanim uz njegov novi film ne precizirajući je li riječ o „Disappointment Blvd.“ s Phoenixom u glavnoj ulozi. Film bi mogao biti dug jer je Aster između ostalog rekao da će trajati čak četiri sata. Nije nemoguće, s obzirom da je directors cut verzija „Midsommara“ trajala nešto manje od tri sata.


Osim „Disappointment Blvd.“ Phoenix će biti prilično zaposlen u narednom razdoblju jer je potvrdio nastup u novoj drami Mikea Millsa (Beginners, 20th Century Women), pod nazivom „C’mon C’mon“ i ponovno se nakon „Gladijatora“ udružuje sa slavnim Ridleyom Scottom u njegovom filmu „Kitbag“, priči od Napoleonu Bonaparteu. No, svi spomenuti projekti su još u fazi predprodukcije pa ćemo se načekati do novog susreta s Phoenixovim glumačkim talentom.