Mrtvi ne umiru

Jim Jarmusch iz Cannesa za Novi list: ‘Morao sam progovoriti o ekološkoj katastrofi koju stvaramo’

Stjepan Hundić

Foto Reuters

Foto ReutersPrilikom boravka u Cannesu, susreli smo se s Jimom Jarmuschom, čiji je film »Mrtvi ne umiru« otvorio ovogodišnji festival. Novi Jarmuschov film nedavno se počeo prikazivati u SAD-u, Njemačkoj, Italiji, Australiji…


»Ovaj film nema političku poruku, ništa takvog nisam imao na pameti dok sam pisao scenarij i pripremao ga«, rekao je slavni filmaš demantiravši medije koji su nakon svjetske premijere filma kojim je otvoren 72. filmski festival u Cannesu redom isticali politički kontekst njegova najnovija filma i dodao:


»Ali u pravu su oni koji su prepoznali moju namjeru da progovorim o ekološkoj katastrofi i opasnostima koje donosi konstantno zagađivanje našega planeta.
Strašno je svjedočiti kojom brzinom propada naš prirodni okoliš, a još više zabrinjava činjenica da vlada jedna opća apatija i kako se ne čini dovoljno kako bi se to spriječilo. Politika me ne zanima, ali me zanima kako zaustaviti rapidno uništavanje našega planeta, što bi moglo rezultirati nesagledivim posljedicama za buduće generacije.


Uz časne izuzetke, političari se ne bave ovim gorućim problemom; politika im služi samo za skretanje pozornosti i ništa drugo, no sretan sam kad vidim mlade ljude, studente i aktiviste koji se bore za pravu stvar i trude se da istina stigne do medija i svjetskih vlada.«


Za razliku od niza prethodnih filmova koje je predstavio na najznačajnijoj svjetskoj filmskoj smotri u Cannesu na kojoj je redoviti gost (Paterson, Only Lovers left Alive, Broken Flowers, Dead Man i drugi), najnoviji film Jima Jarmuscha kritika je u Cannesu oštro srezala.