Zagreb film festival

“Ivana Grozna” Ivane Mladenović najbolji je film netom završenog ZFF-a

Zdenko Duka

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film "Monos" Alejandra LandesaZAGREB – Žiri dugometražnog filma 17. zagrebačkog filmskog festivala u kojem su bili redateljica Dana Budisavljević, redatelj Elmir Jukić i redateljica Ágnes Kocsis dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje rumunjsko-srpskom filmu »Ivana Grozna« u režiji Ivane Mladenović.


– Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice, koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije – stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film »Monos« Alejandra Landesa.


Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom žiri je proglasio srpski film »Posljednja slika o ocu« Stefana Đorđevića, koji je »potresna priča o odnosu oca i sina u kojoj autor slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze.«
Posebno priznanje žiri je dodijelio kinesko-francuskom filmu »Odustajanje« Qiu Yanga, za nekonvencionalni pristup temi kojom se bavi. »Iako priče o pritisku nad mladim sportašima nisu rijetkost, ovaj film na autentičan način prikazuje posljedice koje nametnute ambicije mogu imati na psihu mlade osobe«, napominje se u obrazloženju.


Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film »Druker« Rine Barbira, jer »vještim spajanjem komedije i socijalne kritike, iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca, a redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati.«


Žiri programa PLUS – učenice zagrebačkih srednjih škola Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković – nagradile su film »Dnevnik Diane Budisavljević« Dane Budisavljević.


Objasnile su da je taj film na njih ostavio najbolji dojam zbog jedinstvenosti priče, vizualnog prikaza i glumačke postave, preporučivši ga svim generacijama zbog snažne poruke koja potiče na razmišljanje.