"1917"

“Ironična verzija Gospodara prstenova”: Kritičari odlučni da je ovo najbolji ratni film ikada

P. N.

FOTO/YouTube Screenshot, Universal Pictures

FOTO/YouTube Screenshot, Universal Pictures

Kritičari ne prestaju pisati pohvale za film u režiji Sama Mendesa.Postoji mnoštvo ratnih filmova koji su oduševili kritičare i publiku tijekom posljednjih godina. No, prema pisanju mnogih kritičara, čini se da je film “1917” najbolja stvar ikada. Kritičari ne prestaju pisati pohvale za film u režiji Sama Mendesa, govoreći da je u rangu “Spašavanja vojnika Ryana”, prenosi LADBible.


Film priča o dva mlada britanska vojnika, Schofieldu (George MacKay) i Blakeu (Dean-Charles Chapman), koji su usred naizgled nemoguće misije dostavljanja poruke koja će obavijestiti vojsku o zasjedi, ubrzo nakon njemačkog povlačenja tijekom operacije Alberich na sjeveru Francuske.


“Njih se dvojica bore protiv vremena, prelazeći neprijateljski teritorij da bi dostavili upozorenje i spriječili britanski bataljon od 1.600 muškarca, uključujući Blakeovog brata, da ne upadnu u smrtonosnu zamku”, stoji u opisu filma. “Dvojac mora dati sve od sebe da završi misiju i prežive rat da bi okončali sve ratove”.
Pored MacKayja i Chapmana, u filmu glume Mark Strong (“Kingsman”, “Sherlock Holmes”), Andrew Scott (“Fleabag”), Richard Madden (“Bodyguard”, “Game of Thrones”) i Benedict Cumberbatch.


Guardianov kritičar Peter Bradshaw o filmu kaže: “Ova fantazmagorijska noćna mora Prvog svjetskog rata od strane britanskog producenta je ambiciozna i nepokolebljiva pripovijest. Mendesov film je nevjerojatno smion, uzbudljiv poput filma o pljački i uznemirujuć’ poput SF noćne more”.


Leah Greenblatt iz Entertainment Weeklyja piše da “Roger Deakins učinkovito spušta gledatelja u središte priče i prisiljava ih da ostanu ondje, potpuno uronjeni u svaki blatni korak, glad i zvuk puške.”


Ništa manje nije hvalio ni Forbesov kritičar Scott Mendelson koji je film proglasio “ironičnom verzijom Gospodara prstenova”. “Vizualni knockout, zahvatna ratna drama, nemilosrdna akcijska slika i sjajan film o video igrama koji se ne temelji na videoigri”, napisao je. 


Film je za puštanje u Americi predviđen na Božić, a mi u ostatku svijeta moramo čekati do desetog siječnja iduće godine.