Film 'Otac'

Goran Bogdan: Volim ući duboko u lik i potpuno se utopiti u svijetu u kojem on egzistira

Stjepan Hundić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Nikolina me sudbina baš pogodila, zato sam i prihvatio ulogu, to je jedna baš tragična sudbina, otkriva nam Bogdan, kojemu je ova uloga bez sumnje najzrelija i najvažnija u dosadašnjoj karijeriBERLIN – »Smršavio sam skoro dvadeset kilograma za mjesec i pol dana, nisam bio na dijeti već sam jeo zdravo i vježbao svaki dan«, otkriva nam Goran Bogdan tajnu svoje izrazito omršavljene i ispijene fizičke pojave u filmu »Otac« koji je svjetsku premijeru imao na 70. Berlinaleu, pa nastavlja:


»Teško da bih to uspio da uz mene nije bio nutricionist Marko Petričević iz Beograda, koji mi je osmislio jelovnik i svakodnevne vježbe. Prvih deset dana bilo je teško, ali onda se čovjek navikne. Danas mi čak malo i fali ta disciplina, a i nije na odmet živjeti zdravo.«


Emotivno teška uloga
Drama »Otac«, koju potpisuje poznati srpski redatelj Srdan Golubović (»Klopka«, »Krugovi«) temelji se na istinitoj priči o Nikoli (tumači ga Bogdan) koji se iz sela na jugu Srbije uputi pješice u Beograd kako bio uložio žalbu ministarstvu nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, no uskoro saznaje da se iza odluke socijalne službe krije prijevara.


»Nikolina me sudbina baš pogodila, zato sam i prihvatio ulogu, to je jedna baš tragična sudbina«, otkriva nam Bogdan, kojemu je ova uloga bez sumnje najzrelija i najvažnija u dosadašnjoj karijeri pa kaže:


»Rekao sam Srdanu da će mi trebati tri mjeseca psihičkih priprema da bih bio spreman za ulogu i tako je i bilo. To je emotivno jako teška uloga – pazite, taj čovjek i danas nije sa svojom djecom. Nisam ga htio upoznati, nisam htio biti pristran i nisam ga želio kopirati, a iskreno ne znam niti kako bih emotivno doživio takav susret.«


Glumački izazov


S Bogdanom smo se našli u malom zadimljenom kafiću Posh Baru na Potsdamer platzu, srcu Berlinskog filmskog festivala i raskošnom mondenom središtu glavnog njemačkog grada.


»Nešto me grlo zeza, umoran sam i neispavan i uvijek mi to udari na grlo, čuješ kako sam promukao«, kaže mi naš poznati glumac odmah na početku razgovora, dok mi zadovoljan govori kako je film na festivalu odlično prihvaćen pa nastavlja o svojoj fizičkoj transformaciji u filmu »Otac«:


»I to mi je, naravno, pomoglo da se dublje uživim u ulogu Nikole, ali kao glumcu uvijek mi je najvažniji psihološki aspekt, ono što se zbiva u glavi. Ja volim ući duboko u lik i potpuno se utopiti u svijetu u kojem lik egzistira. Volim da me likovi koje tumačim odvedu negdje gdje još nisam bio, volim takve glumačke izazove.«Goran Bogdan jedan je od naših najzaposlenijih glumaca, koji je tražen u čitavoj regiji a posebno je popularan u Srbiji gdje u posljednje vrijeme snima ulogu za ulogom.


»Nedavno sam u Beogradu završio snimanje serije »Močvara«, u kojoj tumačim policijskog inspektora koji se slučajno također zove Nikola. Riječ je o mračnoj priči i lovu na serijskog ubojicu, usporedio bih je s američkom serijom »Pravi detektiv«, otkriva nam naš sugovornik i dodaje kako se za ulogu u ovoj seriji, koja u Srbiji s prikazivanjem kreće na jesen, ponovo morao udebljati.


»Ma dobro, nije to baš tako ekstremno!«, kaže nam Bogdan kad smo dodali da je čini se krenuo stopama Christiana Balea, koji je poznat po ekstremnim fizičkim transformacijama kroz koje prolazi za svoje uloge.


Serije i filmovi


»U Srbiji se jako puno snima, televizijske serije doživljavaju pravu renesansu. U posljednje vrijeme snimljeno ih je skoro trideset i to je sjajno za nas glumce«, kaže Bogdan i dodaje da mu je kao glumcu svejedno snima li u Hrvatskoj, Srbiji, Americi ili Engleskoj jer ide tamo gdje se nude dobre uloge.


»Žao mi je što je proizvodnja serija u Hrvatskoj u velikoj stagnaciji. Jedno vrijeme je to izgledalo jako dobro, a u posljednjih pet godina sve je nekako stalo. To je velika šteta jer ima mnogo priča koje vrijedi ispričati.«


Uloga u seriji »Posljednje pantere« našem je glumcu otvorila vrata međunarodne karijere, koja je započela manjom ulogom u 3. sezoni serije »Fargo«.


»Snimam i dalje dosta vani. Upravo se pripremam za snimanje filma u Rumunjskoj, a nedavno sam završio dva filma u Engleskoj koji bi trebali izaći ove godine. U oba tumačim naslovne uloge: u filmu »Giant Land« glumim sirijskog izbjeglicu, a »Concrete Plan« je jedna mračna drama smještena u Walesu«, otkriva nam na kraju razgovora Goran Bogdan.


O glumcu


Goran Bogdan jedan je od hrvatskih najpopularnijih i najtraženijih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca, koji je ostvario zavidnu karijeru i u inozemstvu. Poslije velikog uspjeha domaće romantične komedije »Sonja i bik«, koju je pogledalo više od 100 tisuća gledatelja u hrvatskim kinima, Bogdan postaje najzaposleniji hrvatski glumac.


Brojne uloge ostvario je u nizu televizijskih i filmskih naslova: »Cimmer fraj«, »Odmori se, zaslužio si«, »Mamutica«, »Zabranjena ljubav«, »Bitange i princeze«, »Iza stakla«, »Majstori«, »Broj 55«, »Neke druge priče«, »Svećenikova djeca«… Brojne zapažene uloge ostvario je i u predstavama Zagrebačkog kazališta mladih.