Posveta velikanu

Filmski hommage Trokutu redateljice Vladimire Spindler premijerno u kinu Kinoteka

HinaFilm Vladimire Spindler »Prijateljstvo s Trokutom«, u kojem redateljica donosi intimističku priču o prijateljstvu s istaknutim konceptualnim umjetnikom Vladimirom Dodigom Trokutom, premijerno će se prikazati u ponedjeljak, 11. studenog u zagrebačkom kinu Kinoteka.


»S namjerom da dozna kakav je Trokut zapravo i pronikne u osobu iza umjetničke persone, redateljica ulazi duboko u njegov osebujni svijet«, ističe se u najavi premijere.Redateljica i umjetnik postali su tijekom snimanja prijatelji, pa se film odmiče od klasičnog biografskog prikaza i kroz prizmu nastalog prijateljstva donosi »intiman pogled na umjetnikovu svakodnevicu i priču o nekom drugom Trokutu, kojeg je malo tko imao priliku upoznati.«

Osim kao umjetnik, Vladimir Dodig Trokut (1949. – 2018.) bio je poznat i kao šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, autor mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja.


Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac novih muzeoloških i umjetničkih praksi, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama.
Vladimira Spindler je fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova. Fotografijom se bavi od 1998. godine, a snima za poznate magazine i kazališta. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi.


Kao redateljica potpisuje kratkometražne dokumentarne filmove »Preko ruba« i »Mama zašto plačeš«, a sada priprema dugometražni dokumentarni film »Geni moje djece«.Premijerna projekcija bit će popraćena izložbom Trokutovih radova koju je omogućila Zaklada Trokut.

Ulaz je besplatan uz ulaznice koje se preuzimaju na blagajni kina Kinoteka od 19 sati.