Šesnaesto izdanje

Filmski festival u Zürichu ipak ide u fizičkom obliku i donosi ponajbolje od svjetske kinematografije danas

Stjepan Hundić

Svjetski popularna oskarovka Juliette Binoche i netipična holivudska zvijezda Johnny Depp imena su koja će bez sumnje pobuditi najveću pozornost medija i publike na ovogodišnjem ZFF-uZÜRICH – Za razliku od ostalih filmskih festivala u Švicarskoj koji su zbog pandemije koronavirusa otkazani, uključujući i onaj najpoznatiji i najznačajniji u Locarnu, organizatori Zürich Film Festivala odlučili su svoje 16. izdanje održati prema planu u fizičkom obliku i punom opsegu.


Tako od 24. rujna do 4. listopada publika u kinodvoranama širom najvećeg švicarskog grada može uživati u izuzetno bogatom filmskom programu i selekciji onog ponajboljeg što svjetska kinematografija trenutačno nudi, dok će festival ugostiti niz autora, filmaša, zvijezda i predstavnika medija iz čitavog svijeta.


Inicijativa solidarnosti


Zürich Film Festival pokrenuo je i inicijativu »Solidarité Festivals« ugostivši ostale švicarske filmske festivale, u normalnim vremenima svoje konkurente, koji će u Zürichu prikazati izbor filmova sa svojih otkazanih izdanja. »Ova inicijativa je naš znak prijateljstva i solidarnosti s našim kolegama i prijateljima u vrijeme pandemije », izjavio je Christian Jungen, novi umjetnički direktor ZFF-a i idejni pokretač inicijative te dodao: »Ja osobno i čitav tim koji stoji iza festivala u Zürichu smatramo krucijalnim da se u ovim teškim vremenima držimo zajedno u ime sedme umjetnosti.«
Svjetski popularna oskarovka Juliette Binoche i netipična holivudska zvijezda Johnny Depp imena su koja će bez sumnje pobuditi najveću pozornost medija i publike na 16. izdanju ZFF-a. Francuskoj će glumačkoj divi za impresivnu karijeru festival dodijeliti Golden Icon Award, najviše festivalsko priznanje koje su prethodnih godina dobili Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Richard Gere, Sean Penn i Cate Blanchett. »U godini koja je tako nesretna za čitav svijet, pa tako i za kinematografiju i filmske festivale, s velikim zadovoljstvom dolazim u Zürich, sjajno je da festival ide dalje i predstavlja različite kulture kroz filmove sa svih strana svijeta«, izjavila je Juliette Binoche koja će nagradu na svečanoj ceremoniji primiti u srijedu 30. rujna i dodala: »Čast mi je primiti ovu lijepu nagradu koja je ujedno i priznanje svim filmovima i redateljima s kojima sam radila.«


Glazbeni dokumentarac


Binoche, koja će u Zürichu predstaviti i svoj novi film »La Bonne Épouse« (Dobra žena), komediju o ženskoj emancipaciji smještenu u školu za domaćice u francuskoj provinciji 1968. godine, do danas je ostvarila 75 uloga surađujući s velikim imenima svjetske kinematografije među kojima su Kryszstof Kieslowski, André Téchiné, Philip Kaufman, Abbas Kiarostami, Olivier Assayas, Michael Haneke i David Cronenberg, a svjetsku je slavu zacementirala 1997. godine osvojivši Oscara za epizodnu ulogu u drami »Engleski pacijent« u režiji Anthonyja Minghelle.


Miljenik ženske populacije i najpoznati rocker među slavnim glumcima Johnny Depp, koji u posljednje vrijeme veću pozornost privlači medijskom sapunicom i suđenjem s bivšom suprugom, modelom i glumicom Amber Heard nego zapaženim ulogama i filmovima, na ovogodišnjem će ZFF-u predstaviti glazbeni dokumentarac »Crock Of Gold: A Few Rounds With Shane McGowan« u režiji Juliana Templea, koji Depp potpisuje kao producent. Dokumentarac, koji je na upravo završenom filmskom festivalu u San Sebastianu osvojio Posebnu nagradu žirija, intiman je pogled u svijet frontmena slavnog irskog punk rock benda The Pogues koji u razgovoru s Deppom govori o svom turbulentnom životu koji je žigosan alkoholizmom i glazbom koja ga je učinila slavnim i cijenjenim. Ulaznice za dvije projekcije filma koji je na programu 2. listopada rasprodane su čim su puštene u prodaju, a Depp će istoga dana održati i masterclass.


Ženska kvota


I festival u Zürichu naglašava svoj »girl power« doprinos s ponosom ističući da žene potpisuju više od polovice filmova u tri natjecateljska programa i 40 posto svih filmova koji će biti prikazani na festivalu. Od 165 filmova, od čega 23 svjetske premijere, najviše pozornosti medija i publike svakako će privući najatraktivniji i najrazvikaniji naslovi koji se prikazuju u Gala programu.


Pored filmova nagrađenih u Veneciji, Torontu i San Sebastianu kao što su prvijenac glumice Regine King »One Night in Miami«, hvaljeni film ceste američko-kineske filmašice Chloe Zhao »Nomadland«, distopijska drama »Nuevo Orden« (Novi poredak) meksičkog redatelja Michela Franca, gledatelji će moći vidjeti i špijunsku dramu »The Courier« s Benedictom Cumberbatchom, angažiranu komediju o izboru za miss svijeta 1970. »Misbehaviour« s Keirom Knightley, psihološku dramu »The Nest« o bračnom paru i wannabe eliti čija je stvarnost satkana od laži u kojem naslovnu ulogu tumači Jude Law, crnohumornu romantičnu dramu »Supernova« u kojoj Colin Firth i Stanley Tucci tumače ljubavni par na životnoj prekretnici, psihološki triler »Cortex« koji briše granicu između snova i stvarnosti u režiji njemačke glumačke zvijezde Moritza Bleibtreua te intimističku obiteljsku dramu »Fallen« koju potpisuje i u kojoj glumi Viggo Mortensen.