Jasmila Žbanić

Film “Quo vadis, Aida?” osvojio tri nagrade u Londonu

Hina

Jasmila Žbanić / Armin Durgut/PIXSELL

Jasmila Žbanić / Armin Durgut/PIXSELL

Dosad je film prikazan na nizu svjetskih festivala, gdje je osvojio niz priznanja i nagrada, te je ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.  “Quo vadis, Aida?”, novi igrani film Jasmile Žbanić koji je protekli tjedan započeo online distribuciju u Hrvatskoj, osvojio je na Londonskom tjednu filma tri nagrade, za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu, za Jasnu Đuričić.


Film kroz priču o sudbini jedne žene i njezine obitelji progovara o genocidu u Srebrenici. “Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče”, rekla je redateljica i scenaristica filma.


Kaže da je željela da film kod publike pobudi osjećaje i pitanja koja postavlja, poput onoga bi li tragedija imala takav ishod da su nizozemski vojnici pokazali više empatije.
U filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.


Dosad je film prikazan na nizu svjetskih festivala, gdje je osvojio niz priznanja i nagrada, te je ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.


U Hrvatskoj i regiji prikazuje se online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba gdje će biti dostupan svim gledateljima do kraja godine.