Biografski film

Kako je David Bowie ponovno izmislio sebe sa svojim alter egom Ziggyem Stardustom

P. N.

Foto: Youtube trailer

Foto: Youtube trailer

Priča filma fokusirana je na jedan kratki, ali važni dio Bowieve karijere, u vrijeme kaotične turneje po Americi 1971. godine, kad je shvatio da nikad neće postati velik ako bude samo David BowieSa zanimanjem očekivani film o Davidu Bowieu pod nazivom „Stardust“, prikazan je premijerno sinoć u Londonu za probranu socijalno distanciranu publiku.


Priča filma fokusirana je na jedan kratki, ali važni dio Bowieve karijere, u vrijeme kaotične i neuspješne turneje po Americi 1971. godine, kad je shvatio da nikad neće postati velik ako bude samo David Bowie. Pa je ponovno izmislio sebe kroz Ziggy Stardusta, svoj glam alter ego koji mu je donio svjetsku slavu.


Bowiea je uprizorio Johnny Flynn kojem je svakako pomogla činjenica da osim što se bavi glumom iza sebe ima šest snimljenih albuma kao prilično opskurni, ali cijenjeni folk rock kantautor. Za ulogu je morao izgubiti 15 kilograma jer je u vrijeme koje film rekreira Bowie težio manje od 50 kilograma.
Ono što bi mogla biti otežavajuća okolnost za film da prodre do šire publike je činjenica da se u njemu ne čuje ni jedna originalna Bowievova pjesma. Bowieva obitelj se već prije u potpunosti distancirala od projekta. Njegov sin Duncan Jones, i sam cijenjeni filmaš poznat po cijenjenom SF-u „Moon“, potvrdio je da projekt nije autoriziran od obitelji i onih koji imaju prava na njegovu glazbu. Za film Flynn je skladao novu pjesmu koja zvuči kao izgubljena Bowieva stvar iz tog vremena, a mogu se čuti i manje poznate obrade koje je Bowie uživo izvodio na američkoj turneji 1971.


No to ne mora značiti da je projekt neuspješan, NME je dao vrlo afirmativnu ocjenu uz konstataciju da priča funkcionira izvrsno kao film ceste, što će reći da činjenica da je riječ o biografskom isječku života slavne osobe bitna, ali ne i presudna. U NME-u smatraju da je filmom, bez obzira što nema Bowieove glazbe, redatelj uspio duboko zaroniti u genezu stvaranja jedne rock ikone.


Režiju potpisuje relativno neafirmirani britanski filmaš Gabriel Range, možda najpoznatiji po kontroverznom pseudo-dokumentarcu „Death Of A President“ o ubojstvu predsjednika SAD-a Georgea W. Busha.


Prema raspoloživim informacijama, neće se morati čekati dugo da poklonici Bowievog lika i djela pogledaju film jer na streaming platforme stiže 25. studenog.