Progovorili o problemima

Film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” dobitnik nagrade LUX Europskog parlamenta

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersSTRASBOURG/ZAGREB Hrvatska manjinska koprodukcija “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” redateljice Teone Strugar Mitevske osvojila je prestižnu Nagradu LUX koju je po 13. put dodijelio Europski parlament.


Filmskoj ekipi nagradu je u srijedu u Strasbourgu uručio predsjednik Europskog parlamenta David Maria Sassoli.


“Noseći se sa složenostima našeg svakodnevnog posla, lako se izgubimo u tehnikalijama parlamentarnih aktivnosti. No, potrebno je pokazivati emocije i koristiti se novim oblicima komunikacije, a nagrada LUX sjajan je alat u tim nastojanjima”, rekao je te dodao da treba iskoristiti priliku i kroz nominirane filmove proučiti društvene pojave poput imigracije, prava na zdravstveno osiguranje, feminizam i političke etike.
“Prikazivanje problema poput klimatskih nepogoda, naše kolonijalne prošlosti ili diskusija o našem modelu društva kroz film je poticajan izazov koji se mora ohrabrivati. Mi smo jedini parlament na svijetu koji nagrađuje filmove i ponosni smo na to”, istaknuo je Sassoli.


Makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska istaknula je kako je političari u njezinoj domovini kritiziraju jer su joj filmovi previše politični.


“‘To je točno, jer sam ja autorica koju zanimaju društvene devijacije. Smatram kako je moja dužnost izraziti svoje mišljenje i progovarati o problemima o kojima se nitko ne usudi jer, na kraju krajeva, kako uopće možemo izgraditi bolju budućnost ako to ne radimo”, istaknula je.


Sreću zbog osvojene Nagrade LUX ne skriva ni hrvatska producentica filma Zdenka Gold (Spiritus movens).


“Čestitam cijeloj ekipi filma, a posebno sam ponosna na hrvatski dio ekipe. Bravo od srca svima i veliko hvala svim financijerima koji su uz nas. Uskoro film kreće u kina diljem Hrvatske, nemojte ga propustiti”, najavila je.


Dugometražni igrani film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Svoju je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojio čak dvije nagrade (Nagrada ekumenskog žirija i Nagrada Guild Film), a na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu osvojio je nagradu za najbolji europski film koju dodjeljuju kritičari 13 arapskih zemalja (Arab Critics’ Awards for European Films).


Druga dva finalista za ovogodišnju 13. Nagradu LUX, koja promiče bogatstvo, raznolikost i izvrsnost europskog filma, bili su naslovi “Cold Case Hammarskjöld” redatelja Madsa Brüggera (dansko-norveško-švedsko-belgijska koprodukcija) i “The Realm” redatelja Rodriga Sorogoyena (španjolsko-francuska koprodukcija).


Sva tri filma bila su prevedena na 24 službena jezika Europske unije te su prikazana u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma kojeg Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa.