29. i 30. listopada u HKD-u na Sušaku

Festival Uhvati film u Rijeci: Pogledajte filmove koji mijenjaju stvarnost i pomiču granice

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Ovo nije samo Festival filma ovo je zaista poziv da se "Uhvati film", ali jedan drugi film, onaj koji mijenja stvarnostFestival Uhvati film, posvećen osobama s invaliditetom i ove će godine biti održan u Rijeci, odsada na novoj lokaciji u HKD-u na Sušaku. Od 29. do 30. listopada gledatelje čeka izbor nagrađenih filmova iz cijelog svijeta.


Ovaj regionalni filmski festival već godinama, zahvaljujući Udruzi Spirit, ima i svoju centralnu hrvatsku smotru. Dvadesetak kratkih filmova, koji su po ocjeni stručnog žirija Festivala u Novom Sadu zaslužili nagrade ili su ušli u finalni izbor, zabavit će gledatelje, ali i dobro protresti njihova uvjerenja.


Teme koje obrađuju su zaista originalne i provokativne, neuobičajeno direktne za naše podneblje, a priča se o sportu, umjetnosti, školstvu, ali i intimnim odnosima, te posljedicama odnosa koji “nisu baš dobrovoljni”.
– Očekujte zanimljivu predstavu, filmove kvalitetne svježine i sadržaja. Ovo nije samo Festival filma ovo je zaista poziv da se “Uhvati film”, ali jedan drugi film, onaj koji mijenja stvarnost.


Motivirajući, edukativni, zanimljivi, provokativni i oni koji mijenjaju granice, samo su neki od opisa koji su pridavani fimovima koje prikazujemo na Festu.


Zanimljiv spoj projekcija i interakcije s publikom između kratkih filmova, na čudesno obrađene teme koji nude filmovi pridošli iz cijelog svijeta, ostavljaju gledatelje bez daha, kaže Denis Pilepić-Pille iz Udruge Spirit.


Koja je specifičnost ovog Festa?


– Osim što filmovi nisu dobri nego odlični, oni su napravljeni od osoba sa invaliditetom kao autora i glumaca. NE – NE pričaju o invaliditetu, nisu patetični i zamorni, životni su i pričaju o različitosti, mogućnosti da budeš drugačiji, i kao takav uspiješ u ovom svijetu koji voli poslušne i jednake. Motivirajući su, mnogi i duhoviti, provokativni, ostavljaju bez daha. Najbolji način da prevedete večer, kaže Pilepić.


Ulaz je donacija, a na www.spirit-ri.hr dostupni su video isječci te dodatne informacije o projekcijama.Popis najboljih filmova s ovogodišnjeg festivala, s obrazloženjima nagrada, dostupan je OVDJE a u Rijeci će biti prikazana njihova selekcija.


Kako je izgledao ovogodišnji Fest u Novom Sadu pisali smo OVDJE.


Organizatori hrvatskog dijela festival su Udruga Spirit iz Rijeke, a pokrovitelji su Grad Rijeka -Odjel za kulturu i HAVC.