Na programu preko 100 filmova

Festival u Motovunu otvoren filmom “Lovci na tartufe”

Kim CuculićMOTOVUN – »Lovcima na tartufe« otvoren je Motovunski filmski festival. Publika je gotovo ispunila obje večernje projekcije na otvorenju festivala, a do 31. srpnja u ponudi je više od sto filmova, bogat glazbeni program i popratna zbivanja.


»Bilo je jako neizvjesno, ali dogodilo se i zato mi je srce puno«, ove riječi direktora MFF-a Igora Mirkovića najbolje opisuju raspoloženje na otvorenju ovogodišnje motovunske manifestacije. Nakon godine dana, festival se vratio u Motovun, i to u uobičajenom petodnevnom formatu s mnoštvom filmova, glazbe i popratnog programa. Zadovoljan tom činjenicom, Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun, čestitao je organizatorima na hrabrosti. »Ovo je kultna manifestacija ljetnog istarskog kalendara zahvaljujući kojoj je Istra ne samo turistička destinacija, nego i kulturno-filmski centar, istaknula je zamjenica istarskog župana Jessica Aquavita. Festival je otvoren projekcijom talijanskog dokumentarnog filma »Lovci na tartufe« koji govori o skupini osobenjaka, tartufara iz talijanskog Pijemonta koji obožavaju svoje pse i čuvaju svoj svijet od pohlepe. Osim ovog filma, u ovogodišnjem programu je još sedam talijanskih filmova. Stoga je publiku pozdravio i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco uz želju da sve više hrvatskih filmova igra u Italiji, kao i talijanskih u Hrvatskoj.


Upravo u znaku tartufa bila je cijela prva festivalska večer. Članovi Udruge istarskih tartufara predstavili su svoje pse, koji su kao iznenađenje za publiku demonstrirali traženje tartufa skrivenih u gledalištu, a posebnu ponudu specijaliteta od ove delicije imali su i najbolji motovunski restorani. Kako su turizam i sve njegove posljedice glavna tema popratnog programa All Inclusive, svojim skečevima na temu turizma publiku je zabavljao Mario Petreković, a i sva motovunska kina prigodno su dobila nova imena prilagođena turističkoj ponudi. Večer je završena koncertom Alejuandra Buendije i Sinova, prethodnicom bogatog glazbenog programa do kraja festivala. Projekcije u oba motovunska kina bile su gotovo u potpunosti ispunjene.