Od 19. do 22. listopada

Evo što se sve prikazuje na Berlinale Specialu u riječkom Art-kinu

Ervin Pavleković

Scena iz filma Moja mala sestra

Scena iz filma Moja mala sestra

Program će 19. listopada otvoriti filmski ep »Berlin Alexanderplatz« Burhana Qurbanija, adaptacija istoimenog klasika njemačke književnostiOd 19. do 22. listopada u Art-kinu se održava program Berlinale Special 2020, koji će prikazati najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma. Treće izdanje festivala Berlinale Special donosi šest naslova suvremenog njemačkog filma s velikog filmskog festivala Berlinale, s ciljem da hrvatskoj publici premijerno predstavi najbolja ostvarenja njemačke kinematografije i trenutne laureate Njemačke filmske nagrade.


Ovogodišnje izdanje Berlinalea Special prikazat će šest naslova njemačke kinematografije, koji obrađuju problematiku svakodnevice kroz kontrastne projekcije Njemačke kao obećane zemlje ili pak zemlje otuđenja. Šest filmskih naslova koji se bave tematikom svakodnevice okupljeno je pod temom »Dom i užas«.


Lekcije iz perzijskog


Program Berlinalea Special otvorit će 19. listopada filmski ep »Berlin Alexanderplatz« Burhana Qurbanija, filmska adaptacija istoimenog klasika njemačke književnosti, koji je na dodjeli nagrade Berlinale osvojio nagradu u pet kategorija.
Na temelju istoimenog romana Alfreda Döblina iz 1929. godine, koji govori o kriminalnom miljeu Berlina 1920-ih godina, redatelj Qurbani gradi priču u sadašnjosti te protagonista romana Franza Biberkopfa transformira u afričkog imigranta Francisa čija se prilika za uspjeh danas može usporediti jedino s neto oslobođenim zatvorenikom prije 100 godina. Ulaz na ovu filmsku projekciju besplatan je.


Drugi dan, 20. listopada, donosi dvije nagrađivane povijesne drame – »Sat« njemačkog redatelja Christina Schwochowa te »Lekcije iz perzijskog« Vadima Perelmana. Drama »Sat« ekranizacija je njemačkog književnog klasika, pisca Siegfrieda Lenza, koja prikazuje odnos između policajca, umjetnika i dječaka.


Umjetnika s jedne strane pogađa zabrana, policajac je oruđe nacista, a dječak se nalazi u središtu, stoga nameće promišljanje o dužnosti te pitanje do kuda ona uopće seže. »Lekcije iz perzijskog« je film o belgijskome Židovu koji mora izmisliti jezik kako bi preživio rat.


Film koristi parabolu o novome jeziku kako bi se ocrtalo uništenje jedne kulture u jeku rata. Radi se o napetoj i izvrsno režiranoj drami koja prikazuje svu strahotu rata te pitanje opstanka u takvim vremenima.


Moja mala sestra


Treći dan, 21. listopada, donosi duhovitu i dirljivu ljubavnu priču »Izgovorena riječ« koja nadilazi društvene i kulturne konvencije, te jedan od najzapaženijih filmskih naslova ovogodišnje selekcije Berlinalea, kafkijanski triler s dozom atipičnog humora, »Egzil« redatelja Visara Morinea. Radnja »Egzila« prati Xhafera, farmaceutskog inženjera s Kosova koji radi u Njemačkoj gdje počinje nakon nekog vremena osjećati diskriminaciju zbog svojeg etničkog podrijetla.


Osim što je imao svjetsku premijeru na berlinskoj Panorami, film je pobijedio na Sarajevo film festivalu ove godine.


Posljednji filmski naslov programa Berlinale Special zatvorit će kompleksna švicarska drama »Moja mala sestra« u glavnim ulogama sa zvijezdama Ninom Hoss i Larsom Eidingerom, koji kroz umjetnost i kazalište pokušavaju obojiti bolešću ugrožen život.


Program Berlinale Special – Festival suvremenog njemačkog filma nastao je na poticaj i u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien s Art-kinom, no i drugim hrvatskim kinima. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-mail adrese: [email protected].


Karte se mogu kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili putem internetske stranica ulaznice.hr. Detaljnije informacije o programu i radu kina mogu se naći na mrežnim stranicama www.art-kino.org.