Filmski producent pred sudom

Epilog #metoo kampanje: Weinstein optužen za silovanje i spolno zlostavljanje u New Yorku

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Uvjeti njegova puštanja na slobodu utvrđeni su na kratkom saslušanju pred sudcem na Manhattanu, na temelju dogovora koji su prethodno postigli državni tužitelj Manhattana i njegov odvjetnik Ben Brafman.NEW YORK – Protiv filmskog producenta Harveyja Weinsteina, kojeg su desetci žena optužili za spolno zlostavljanje, podignuta je optužnica u petak u New Yorku za silovanje i za spolno zlostavljanje, što je prva optužnica nakon prvih optužaba protiv njega iznesenih prije sedam mjeseci.


Weinstein (66) je oko 7.30 sati po lokanom vremenu stigao u policijsku stanicu na jugu Manhattana, nedaleko od mjesta gdje je jedno vrijeme imao ured i od njegove kuće u Greenwich Villageu.


Ispred zgrade ga je dočekalo nekoliko desetaka kamera i novinara svjetskih medija, ali nije dao nikakvu izjavu.
Newyorška policija je nedugo nakon toga priopćila da je optužen za silovanje i za spolno zlostavljanje dviju žena, ali nije navela druge pojedinosti.


Nakon policijske obrade Weinstein je u pratnji policije oko 9.15 sati (15.15 sati) došao na sud, objavio je ured državnog tužitelja.


Po pisanju nekih medija, za spolno zlostavljanje optužuje ga Lucia Evans, koja je jednom javno posvjedočila da ju je Weinstein 2004. prisilio na felaciju.


O optužbi za silovanje zasad nema nikakvih informacija.


Weinstein je nakon podizanja optužnice pušten na slobodu uz jamčevinu od milijun dolara, obvezu nošenja elektroničke narukvice i predavanja putovnice, javlja AFP.


Uvjeti njegova puštanja na slobodu utvrđeni su na kratkom saslušanju pred sudcem na Manhattanu, na temelju dogovora koji su prethodno postigli državni tužitelj Manhattana i njegov odvjetnik Ben Brafman.


Izvješća o Weinsteinovu nasilju nad ženama pokrenula su lavinu sličnih optužaba protiv drugih holivudskih zvijezda, televizijskih novinara i drugih moćnih ljudi. Mnogi od njih su otpušteni ili su dali ostavku.


Bujica optužaba potaknula je pokret MeToo, kojem su se pridružile žene iz svih grana industrije koje su iskusile seksualno uznemiravanje ili napastovanje na poslu.