Legenda Hollywooda

Dustin Hoffman slavi 85. rođendan: Glumac prosječnog izgleda, ali eksplozivne emotivnosti

Marko Dobrecović

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Hvaljeni američki glumac u dugovječnoj je glumačkoj karijeri zaslužio mnoge nagrade filmske strukeGlumački velikan Dustin Hoffman u ponedjeljak, 8. kolovoza slavi 85. rođendan.


Hvaljeni američki glumac je u svojoj dugovječnoj glumačkoj karijeri zaslužio mnoge nagrade filmske struke, a svojom pojavom na filmskom platnu promijenio je arhetip holivudskog protagonista.


Niskim rastom i netipičnim izgledom, igrao je profil antiheroja i ranjivih tipova te tako bio jedan od začetnika novog vala holivudskih glumaca prosječnog izgleda, ali eksplozivne emotivnosti.


Foto: Snapshot

Foto: Snapshot


»Najmanje šanse za uspjeh«
Dustin Lee Hoffman rođen je 8. kolovoza 1937. godine u Los Angelesu. Rođen je u umjetničkoj obitelji; majka Lillian Gold bila je jazz pijanistica, a otac Harry Hoffman radio je kao scenograf za produkcijski studio Columbia Pictures.


Hoffman je počeo glumiti s devetnaest godina, dvije je godine s Geneom Hackmanom nastupao u kalifornijskom kazalištu Pasadena Playhouse. Budući da se nisu uklapali u tadašnji kalup plavokosih i preplanulih glumaca, glumački je dvojac označen etiketom »onih koji imaju najmanje šanse za glumački uspjeh«.


Odlučan u namjeri da svima dokaže da griješe, Hoffman je napustio studij glazbe na Santa Monica City Collegu te se, slijedeći Hackmana, zaputio u New York gdje je počeo pohađati poznatu glumačku školu Actors Studio. Za vrijeme svojih njujorških početaka radio je razne povremene poslove, a u svijet glume ušao je na mala vrata dobivši manje uloge u televizijskim serijama. Svoju prvu glumačku nagradu Obie zaslužio je igrajući glavne uloge u televizijskim formatima izvan Hollywooda.


Hoffmanov filmski debi dogodio se u crnoj komediji »The Tiger Makes Out« iz 1967. godine. U filmu koji je prikazivao otmičara (Eli Wallach) i njegovu nenamjernu žrtvu (Anne Jackson) Dustin Hoffman je odigrao ulogu Hapa.


Foto: Snapshot

Foto: Snapshot


Kultni »Diplomac«


Svoju prvu veliku filmsku ulogu ostvaruje zahvaljujući suradnji s tada mladim i talentiranim redateljem Mikeom Nicholsom. Mladi je redatelj 1966. bio nominiran za Oscar za film »Tko se boji Virginije Woolf?«, a godinu nakon tog uspjeha počinje tražiti glumce za svoj sljedeći projekt, film »Diplomac«.


Prvi Nicholsovi odabiri za ulogu glavnog junaka Benjamina Braddocka bili su Warren Beatty, Robert Redford i Charles Grodin, no sva trojica nisu mogla pronaći zajednički jezik s redateljem. Kada se Hoffman pojavio na audiciji, produkcija je zaključila da je Dustin dovoljno nespretan i neugodan da utjelovi Benjamina.


Dvadesetdevetogodišnji Hoffman je u tom filmu odigrao lik dvadesetjednogodišnjeg Benjamina Braddocka, dok je njegova filmska partnerica Anne Bancroft stala u cipele starije i seksualno promiskuitetne gđe. Robinson. Iako je razlika u godinama između Benjamina i gospođe Robinson bila otprilike dvadesetak godina, razlika između glumaca koji su ih utjelovili, Hoffmana i Bancroftice, bila je svega šest godina.


Izuzetno uspješna društvena komedija popularizirala se među mlađom publikom, a Hoffman je ušao među priznate glumce Hollywooda. Film »Diplomac« je obilježio šezdesete godine 20. stoljeća, proglašen je devetom najboljom komedijom prošlog stoljeća, proslavio je i karijerno obilježio Dustina Hoffmana te popularizirao pjesmu »Mr. Robinson« umjetničkog dvojca Simon & Garfunkel.


Foto: Snapshot

Foto: Snapshot


Plodne sedamdesete


Filmske šezdesete Hoffmanu su donijele i Oscarom ovjenčan film Johna Schlesingera »Ponoćni kauboj«. Povijest velikih platna pamti da je »Ponoćni kauboj« jedini film za publiku stariju od osamnaest godina koji je osvojio »zlatnog ćelavca«.


Hoffman je u tom filmu utjelovio lik tuberkuloznog beskućnika Ratsoa Rizza koji razvija prijateljstvo s neuspješnim žigolom Joeom Buckom kojeg je odigrao Jon Voight. Hoffman je za ulogu Ratsoa Rizza, baš kao i za ulogu u »Diplomcu«, bio nominiran za Oscara, no ovoga mu je puta vrijednu nagradu preoteo John Wayne.


Hoffman je, zahvaljujući svojim minulim uspjesima, u sedamdesete godine ušao kao glumac u usponu te glumio u brojnim poznatim naslovima.


Godine 1970. glumi u filmu »Mali Veliki Čovjek«, po istoimenom knjiškom predlošku Thomasa Bergera iz 1964. godine. Hoffman utjelovljuje antijunaka, nemoćnog svjedoka indijanskog genocida Jacka Crabba, poznatijeg pod imenom Mali Veliki Čovjek.


Nakon toga slijedi mu glavna uloga matematičara Davida Sumnera u filmu »Psi od slame« redatelja Sama Peckinpaha (1971.), oskarovske nominacije, vrijedna glavna uloga Lennyja u istoimenom biografskom filmu u kojem je utjelovio slavnog komičara Lennyja Brucea pod redateljskom palicom Boba Fossea (1974.), uloga novinara Carla Bernsteina koji zajedno s kolegom Bobom Woodwardom, kojeg tumači Robert Redford, istražuje političku aferu Watergate u filmu »Svi predsjednikovi ljudi« (1976.) te glavna uloga Maxa Demba u neo-noir krimiću »Zločin u krvi« redatelja Ulua Grosbarda (1978.)


Foto: Snapshot

Foto: Snapshot


Glumački Olimp


Dustin Hoffman se na oskarovskim sjajem pozlaćenim glumački Olimp uspinje osamdesetih godina. Nagradu Oscar za najbolju mušku ulogu osvaja 1980. godine, i to za ulogu Teda Kramera u obiteljskoj drami »Kramer protiv Kramera« snimljenoj 1979. godine.


Hoffman je drugi zlatni kipić u istoj kategoriji zaslužio 1988. godine za ulogu Raymonda Babbitta u drami »Kišni čovjek«.


Osamdesete godine su mu donijele i ulogu Willyja Lohmana u seriji »Smrt trgovačkog putnika« za koju je osvojio Zlatni globus te ulogu Michaela Dorseyja u holivudskoj uspješnici »Tootsie« kojom je zaradio još jednu nominaciju za Oscara.


Ovaj je velikan ulogom Stanleyja Mottsa u filmu »Predsjedničke laži« iz 1997. godine ponovno dobio nominaciju za najprestižniju filmsku nagradu, te tako svoj »oskarovski saldo« zaključio osvajanjem dva Oscara za glavnu mušku ulogu te s čak pet nominacija.


Foto: Snapshot

Foto: Press


 


Više od 60 nagrada


Novo je tisućljeće Hoffmanu donijelo uloge u filmovima »Ljubav na mjesečini«, »Odmetnuta porota«, »Dozvola za Fockere«, »Dozvola za male Fockere« te »Roald Dahl’s Esio Trot« za koji je zaslužio nagradu Emmy.


Zadnji film u kojem je glumio je drama »As They Made Us« koja je premijeru imala ove godine. Riječ je o prvom redateljskom, scenarističkom i producentskom uratku glumice Mayim Bialik.


Glumac se okušao i u animiranom žanru, stoga je svoj glas posudio u animiranim filmovima »Zebra trkačica«, »Priča o mišu zvanom Despero« te u animiranom serijalu »Kung-fu panda«.


Osim svega navedenog, u ovom rođendanskom presjeku Dustina Hoffmana valja nadodati da je glumac u svojoj karijeri osvojio sveukupno više od 60 nagrada; između ostalog, vlasnik je tri BAFTA nagrade, šest Zlatnih globusa te tri Drama desk nagrade za kazališna ostvarenja.


Foto: Reuters

Foto: Reuters