Počela sezona filmskih nagrada

Društvo njujorških filmskih kritičara proglasilo japansku dramu “Drive My Car” filmom godine

T.I.

Japanskom filmu uz bok s tri bitne nagrade je novi film Jane Champion, western drama „The Power Of The Dog“ smještena u svijet uzgajivača stoke u Montani 20-ih godina prošlog stoljećaSezona filmskih nagrada se približava, a kako „dišu“ filmski kritičari što je uvijek naznaka tko bi mogao biti favorit za najprestižnija priznanja, Zlatne Globuse i Oscare, prvo otkrivaju oni njujorški. Njihov kritičarski krug tradicionalno prvi objavljuje godišnji rezime najboljih filmskih ostvarenja minule sezone.


Pedesetak filmskih kritičara s Istočne obale odabralo je za najbolji film 2021. godine „Drive My Car“, japansku dramu Ryusukea Hamaguchija koja je već pokupila tri nagrade u Cannesu i japanski je predstavnik u utrci za Oscara za strani film. Njemu uz bok s tri bitne nagrade je novi film Jane Champion, western drama „The Power Of The Dog“ smještena u svijet uzgajivača stoke u Montani 20-ih godina prošlog stoljeća.


Zanimljivo je da je krug njujorških kritičara dosad uvijek dobro predviđao tko će na kraju ući u krug nominiranih za Oscara za najbolji film, odnosno njihov se izbor poklapao s izborom Akademije. Od 2009. godine promašili su samo dvaput, 2015. s „Carol“ i 2020. s „The First Cow“.
Najboljom glumicom proglašena je pjevačica po vokaciji Lady Gaga za ulogu u Scottovom „House Of Gucci“.


Najboljom redateljicom proglašena je spomenuta Jane Champion, a za nastupe u njenom filmu nagrade su zaslužili Benedict Cumberbatch za glavnu ulogu i mladi Australac Kodi Smit-McPhee za najbolju sporednu ulogu. Najboljim scenaristom proglašen je Paul Thomas Anderson za svoju komediju o odrastanju „Licorice Pizza“.


Kako to karakterizira Variety, iznenađujuću nagradu za najbolju sporednu glumicu dobila je Kathryn Hunter za nastup u Appleovoj adaptaciji Shakespeareovog klasika „The Tragedy Of Macbeth“, gdje glavne uloge nose proslavljeni oskarovci Denzel Washington i Frances McDormand.


Od ostalih nagrada, najboljim animiniranim filmom proglašen je Netflixov “The Mitchells vs. the Machines”, najbolji kamerman je Jahus Kaminski u Spielbergovom viđenju klasika „West Side Story“, dok je najboljim stranim filmom proglašen norveški kandidat za Oscara „Najgora osoba na svijetu“.