Nezaboravni filmovi

Donosimo 10 ljubavnih klasika savršenih za lijene nedjelje

P. N.

Foto: IMDb/YouTube

Foto: IMDb/YouTube

Lijene nedjelje nisu savršene samo preko zime. Kada su temperature blizu 40 stupnjeva, više od mora poželi se ostati pod klimom, pogotovo ako se je u subotu partijalo. Čak i ako se odlučite skoknuti na more da biste si olakšali mamurluk, kada se vratite umorni, odlično će vam prije sna sjesti jedan od ljubavnih klasika koje smo pripremiliLijene nedjelje nisu savršene samo preko zime. Kada su temperature blizu 40 stupnjeva, više od mora poželi se ostati pod klimom, pogotovo ako se u subotu partijalo. Čak i ako se odlučite skoknuti na more da biste si olakšali mamurluk, kada se vratite umorni, odlično će vam prije sna sjesti jedan od ljubavnih klasika koje smo pripremili. 


Preporučujemo gledati uz čašu dobrog vina, jagode i sladoled. Pa, krenimo redom:


Kad je Harry sreo Sally (When Harry Met Sally)

Kad je Harry sreo Sally je neodoljiva komedija iz 1989. godine s Meg Ryan i Billyjem Crystalom u glavnim ulogama. Harry i Sally se upoznaju po završetku studija kada ga ona spletom okolnosti poveze iz Chicaga do New Yorka.


Iako potpuno različiti, već na početku njihova susreta osjeća se jaka iskra. Iskra naposljetku preraste u dugogodišnje prijateljstvo koje nijedno od njih ne želi uništiti seksom. 


Kuća na jezeru (The Lake House)Romantična drama iz 2005. godine opet je spojila Sandru Bullock i Keanua Reevesa. Pojavljuju se kao Alex Wyler i Kate Forster, arhitekt koji živi u 2004. i liječnica koja živi u 2006. godini. 


Komuniciraju putem pisama koje ostavljaju jedno drugom u poštanskom sandučiću kuće na jezeru u kojoj su oboje živjeli u određenom razdoblju svog života; dopisuju se više od dvije godine, koliko ih i dijeli vremenska razlika.


Tjelohranitelj (Bodyguard)O Tjelohranitelju iz 1992. kojeg su proslavili Whitney Houston i Kevin Costner dovoljno je reći jednu rečenicu – pripremite maramice!


Vječni sjaj nepobjedivog uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)SF romantična drama s elementima humora donosi priču o Joelu i Clementine koji su se izbrisali jedno drugome iz sjećanja. No, sudbina je umiješala prste pa se tako par nastavio sretati i započinjati odnos iznova.


Navikli smo na luckastog Jima Carreyja, ali kako se u takvoj ulozi snašla Kate Winslet svakako vrijedi pogledati.


P. S. Volim te (P.S. I Love You)Prekrasna priča uz koju se istovremeno smije i plače; o pravoj ljubavi, novim početcima i svemu onome što čini jedan život, koji nije uvijek savršen.


Što učiniti kada vam umre ljubav života? Sudeći po filmu P.S. Volim te – nećete učiniti ništa – vaš mrtvi suprug već se za vas pobrinuo.


Ako ste film i gledali nije na odmet da se podsjetite kako je to izgledalo.


Djevojka koju sam volio (The Way We Were)Barbra Streisand, odnosno, Katie je feministička ikona za ono vrijeme – film je iz 1973. – ima britak jezik, upečatljiv stil i zna što hoće. Robert Redford je Hubbell – “savršeni” dečko iz visoke klase kojemu je sve u životu došlo lako.


Sedamdesete su poznate po tužnim završetcima, a “The Way We Were” savršeno ilustrira što se dogodi kada dvoje ljudi ludo voli, ali ne uspjeva izaći na kraj s različitostima. Originalna glazba iz filma nagrađena je Oscarom, a Katie je postala simbol žene koja se neće umanjiti da bi ju se voljelo.


CasablancaCrno-bijeli klasik iz 1942. godine oduševit će i one koji i ne vape za filmom bez boje. Ingrid Bergman i Humphrey Bogart glumački su virtuozi koji su rečenicu “We’ll Always Have Paris” (Uvijek ćemo imati Pariz) učinili besmrtnom.


Junak priče (Bogart) mora izabrati između ljubavi svog života i spašavanja svijeta – nimalo laka odluka – što je donijelo novu dimenziju shvaćanja ljubavi.


Mostovi okruga Madison (The Bridges of Madison County)Ljubavna priča o domaćici i slavnom fotografu National Geografica govori o nemogućoj ljubavi. Onoj koja nije tu da ostane već da nas probudi i podsjeti da smo živi.


Savjet – trebat će vam brdooo maramica!Odbjegla nevjesta (The Runaway Bride)Julia Roberts i Richard Gere u devedesetima su bili omiljeni par malih ekrana i mnogi su se potajno nadali da će i u stvarnosti završiti skupa.


Odbjegla nevjesta je topla, duhovita, ali i nadasve romantična priča o ženi koja ne zna što želi i muškarcu koji je zaboravio na ljubav.


Gere glumi novinara koji napiše priču o Meg (Roberts) – žderačici muškaraca koja svoje ljubavnike ostavlja ispred oltara.


Prije svitanja (Before Sunrise)Trilogija “Before” započinje filmom iz 1995. godine, a u njemu glume Ethan Hawke i Julie Delpy. Filmovi su prava art poslastica, a mnogi kritičari su trilogiju proglasili najboljom ljubavnom trilogijom.


Protagonisti se sretnu u vlaku u Europi i provedu zajedno jednu romantičnu večer znajući da se nikada više neće vidjeti.


Razgovori koje Hawke i Delpy izmjenjuju čine da se osjećate uronjeni u paralelnu stvarnost iz koje nikako ne želite izaći.