Festival dokumentarnog filma

DOKUart u Art-kinu: Teret odrastanja kroz četiri kratka dokumentarna filma

Portal Novilist.hr

Leteća Annie

Leteća AnnieRIJEKA Ovogodišnji, 14. DOKUart – međunarodni festival dokumentarnog filma Bjelovar predstavlja se u Art-kinu u utorak, 22. listopada u 20 sati s filmovima koje je selektirala scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić. U


Rijeku DOKUart stiže s četiri kratka nizozemska filma o djeci i mladima u čijem odgoju sustav i društvo zakazuju. Gosti su programa Marijana Kranjec, predsjednica Udruge DOKUart i Denis Hladiš, suosnivač udruge.


Usamljenost, odbačenost, agresivnost, neprilagođenost dio su odrastanja mnogih dječaka i djevojčica, a dok posljedice takvog ponašanja rado komentiramo, na njihove uzroke okrećemo glavu. Što dječju bezbrižnost pretvara u bremenitu brigu?
Četiri kratka dokumentarna filma donose iskustva djece kojima je vlastito djetinjstvo katkad pretežak teret, a prilika da ih čujemo i vidimo jest prilika da postanemo bolji, suosjećajniji, pažljiviji.


Gostovanje DOKUarta otvara Ples sa stilom, film o tinejdžeru koji se bavi plesom zbog čega je predmetom ismijavanja u svojoj školi. U filmu Lenno & ribica desetogodišnji Lenno bori se sa sklonošću nasilnom ponašanju, a Leteća Annie donosi priču o djevojčici koja ima Touretteov sindrom, no predana je u nastojanju da bude jača od svojih neželjenih tikova. Program zaključuje dokumentarac Slušaj koji donosi presjek dječjih poziva upućenih nizozemskom Dječjem telefonu.


Ulaz na program DOKUart u Art-kinu slobodan je za sve posjetitelje.