Slavni glumac

Denzel Washington u Torontu: ‘Nisam ja izabrao glumu, ona je izabrala mene’

Stjepan Hundić

Denzel Washington / REUTERS

Denzel Washington / REUTERSTORONTO – »Blag i dobroćudan čovjek, jedna plemenita duša. I velik talent«, birane su riječi kojima se Denzel Washington sa sjetom u glasu prisjetio nedavno preminulog kolege i prijatelja Chadwicka Bosemana kojega je duga i teška bolest savladala u 43. godini. Nije slučajno što je prerano preminuli glumac, koji se proslavio ulogom Marvelova superjunaka u blockbusteru »Black Panther« i uspješnom serijalu »Osvetnici« spomenut u razgovoru s Washingtonom na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.


Slavni holivudski glumac pomogao je Bosemanu na početku njegove glumačke karijere plativši mu troškove ljetnog semestra glume na poznatoj British American Drama Academy u Londonu, pa je mladi glumac nakon što je stekao svjetsku slavu izjavio: »Bez Denzela Washingtona ne bi bilo niti Black Panthera.«


Impresivna karijera


Na premijeri filma Washington nije znao da je Boseman teško bolestan. »Nitko od nas nije znao da mu je ostalo jako malo vremena. Nakon što sam pogledao film, bilo mi je jasno da je pred njim velika karijera i da stasa nova generacija zvijezda. On nije ništa izgubio, mi svi jesmo. On je u svoje 43 godine proživio jedan puni lijep život«, rekao je Washington.
Iza jednog od najcjenjenijih američkih glumaca impresivna je karijera, koju bez predaha i dalje uspješno gura. Spomenimo samo uloge u naslovima kao što su »Krik za slobodom«, »Slava«, »Malcolm X«, »Philadelphia«, »Grimizna plima«, »Pobjednik«, »Tjelesna straža«… te dvjestotinjak nominacija za nagrade, uključujući i one za devet Oscara od kojih je potvrdio dvije: za epizodnu ulogu u »Slavi« i glavnu ulogu u »Danu obuke«.


»Kad god me pitaju kako sam postao glumac i zašto sam izabrao ovu profesiju, imam isti odgovor: gluma je izabrala mene«, otkriva 65-godišnja holivudska zvijezda tijekom ZOOM razgovora u koji se uključila iz svog doma pomalo umorna izgleda, zarastao u veliku polusijedu bradu, odjeven u Adidasovu majicu kratkih rukava i sa šiltericom na glavi pa dodatno elaborira:


»Stalno ponavljam 18-godišnjacima da nije strašno ako ne znaju čime se žele baviti u životu. Kao klinac želio sam biti liječnik, a onda sam na faksu izabrao smjer novinarstva i glume. Prvu ulogu imao sam u mjuziklu samo da bih otkrio da ne znam pjevati (smijeh), ali barem sam naučilo da svi imamo svoje limite ma kako talentirani bili.


U redateljskim vodama


Limitiranog talenta ili ne Denzel Washington odavno nije »samo« glumac već je svoj status, sposobnost i utjecaj iskoristio kako bi zagazio i u producentske i redateljske vode. Zanimljivo je da je, baš kao i glumac, neplanirano postao redatelj.


»Moj producentski partner Todd Black jednog dana mi je rekao kako misli da bih bio dobar redatelj. Nisam mu vjerovao (smijeh), pa sam desetak godina odugovlačio i odgađao sve dok me nije stjerao u kut pa se više nisam mogao izvlačiti«, kaže globalno poznata američka glumačka zvijezda koja je do danas režirala tri filma (»Antwone Fisher«, »Veliki borci«, »Ograde«) i otkriva da upravo radi na romantičnoj drami kao svom sljedećem redateljskom poslu.


»Gledam slavne romantične drame i komedije za inspiraciju kako bih se čim bolje pripremio za još jedno novo iskustvo. Režija je zahtjevna, mislim da moram još mnogo učiti. Inače, upravo na festivalu u Torontu sam konačno pristao režirati svoj prvi film. Peter Rice, tadašnji predsjednik Fox Searchight Pictures na zajedničkom ručku me natjerao da na salveti potpišem priznanje da ću početi režirati (smijeh).«


Za kraj Washington je dodao kako je kao redatelj brzo naučio da se glumce ne smije tretirati kao amatere. »Često me pitaju pomaže li mi vlastito glumačko iskustvo u režiji i radu s glumcima na setu. Naravno, ali ne u smislu da svojim kolegama objašnjavam kako glumiti, to se ne radi, jer vi ispadate pametni, a oni neznalice. Najvažnija stvar u režiji je pravilna podjela uloga; ako si angažirao prave glumce, obavio si pola posla. Što ja imam objašnjavati Violi Davis (osvojila je Oscara za epizodnu ulogu u drami »Ograde«) kako će glumiti?«