Odan tradiciji

Daniel Craig smatra da bi agent 007 morao ostati bijeli muškarac

T.I.

Zašto bi žena trebala glumiti Jamesa Bonda kad bi trebala postojati uloga jednako dobra kao James Bond, ali za ženu - pita se glumac koji u "No Time To Die" posljednji put utjelovljuje Jamesa Bonda„Jednostavno, trebale bi postojati bolje role za žene i glumce drugih rasa. Zašto bi žena trebala glumiti Jamesa Bonda kad bi trebala postojati uloga jednako dobra kao James Bond, ali za ženu? ”


Izjavio je ovo po stažu sad već najdugovječniji James Bond Daniel Craig, čiji „No Time To Die“ kojeg iščekujemo, predstavlja kraj jedne ere s obzirom da u narednom filmu o agentu 007 njega više neće biti u glavnoj ulozi.


Iako će njegova izjava za RadioTimes izazvati kontroverze i biti iz određenih krugova etiketirana kao mizogina ili čak rasistička, poznavajući Craigov background kao čovjeka i javne osobe, prije će biti riječ o konzervativnom zadržavanju „vrijednosti“ i imidža Jamesa Bonda onako kako ga je opisao Ian Fleming. U toj estetici, Bond je naočiti, hladnokrvni engleski gospodin koji se ne boji ničega i ljubi žene gdje god stigne.
Čini se da su i producenti na njenoj strani, producentica franšize Barbara Broccoli je već prije rekla da bi agent 007 trebao ostati muškarac, ali je također , poput Craiga, naznačila je da bi u novim nastavcima ženski likovi trebali dobiti više prostora.


Uostalom, i „No Time To Die“ se već uvelike približava tom receptu. Lashana Lynch pridružila se glumačkoj postavi kao agentica, a Phoebe Waller-Bridge (proslavila se ulogom u provokativnoj seriji Fleabag), također igra važnu rolu, ali kao scenaristica koja je dala ženski dodir priči. O njoj Craig ima samo riječi hvale.


“Ima đavolski humor. Njezin utjecaj prožima veliki dio ovog filma.Držala se te fantastične kombinacije da jedan triler bude ujedno bude vrlo zabavan i duhovit. No Phoebe nije došla zamijeniti Bonda. Sigurno je začinila stvari, ali obožava Bonda kakav je – nije ga namjeravala odvesti u drugom smjeru. ”


Što se tiče novog Jamesa Bonda, engleske kladionice su uvijek dobro informirane i pouzdan izvor informacija. Već duže vremena uvjerljivo vodi Tom Hardy, a ovisno o kladionici na drugom i trećem mjestu su Rege-Jean Page i James Norton. Od ostalih imena, s manje izgleda na listi su Idris Elba, Henry Cavill, Cilian Murphy. Na nekim kladionicama s malim izgledima spominje se i Lashana Lynch kao (ne)mogući novi agent 007.