Filmski In memoriam

Čini se da nas između dva Oscara nikad nije napustilo toliko filmskih velikana

T.I.

Ima nešto i u tome da je razlika između dodjela ove godine bila čak 441 dan zbog pomicanja datuma održavanja, umjesto uobičajenih 365, pa je logično da u dva i pol mjeseca umre više ljudi. A i glumci su ljudi. No ipak…Osim što američka Akademija filmskih znanosti u umjetnosti odaje počast za najveće dosege u filmskoj industriji, svake godine sjeti se svojih članova, slavnih i manje slavnih glumaca, redatelja, scenarista, producenata, autora glazbe… koji su napustili svijet između dvije ceremonije dodjele Oscara.


Iako je ipak održana pred publikom, odnosno pred nominiranim i gostima na više lokacija u Los Angelesu, sinoćnja dodjela bila je u mnogočemu specifična. Između i ostalog i po tome što nam se čini da nikad toliko slavnih ljudi iz svijeta filma nije preminulo kao ove godine. Ima nešto i u tome da je razlika između dodjela ove godine bila čak 441 dan zbog pomicanja datuma održavanja, umjesto uobičajenih 365, pa je logično da u dva i pol mjeseca umre više ljudi. A i glumci su ljudi. No ipak…


Između 92. i 93. dodjele Oscara napustio nas je neoubičajeno velik broj filmskih velikana. Glumci Chadwick Boseman,  Ian Holm, Sean Connery, Christopher Plummer, Wilford Brimley, Max Von Sydow, Yaphett Koto, Brian Dennehy, Olivia de Havilland, Irrfan Khan, Kelly Preston, Fred Willard, Hal Holbrook, Heln McCrory, Jerry Stiller…, redatelji Joel Schumacher, Bertrand Tavernier, Michael Apted, Alan Parker…, kompozitor Ennio Morricone
Noćas je nekoliko minuta prisjećanja kroz video praćen pjesmom „Always“ Steviea Wondera proletjelo mnogo poznatih lica koji su duga desetljeća ili bila na ekranu ili su odrađivali važne poslove iza kamere da zabave ljubitelje filma širom svijeta.


Ostalo je za primijetiti da organizator i(li) autor tog in memoriam filmića nije tretirao isto sve one velikane filma kojih odnedavno nema s nama, u jednom je trenutku bilo teško stići pročitati ime i prezime od brzine promjene, na što su ljubitelji filma na društvenim mrežama reagirali burno. Opći je zaključak da je takav tretman izraz nepoštovanja i da se često na dodjeli Oscara potroše duge minute na prazne priče i dosjetke, a pokojni filmski zaslužnici ne mogu dobiti ni punu sekundu na ekranu nakon smrti.


Pogledajte sami i procijenite tko je u pravu.