Kultni naslovi

Ciklus japanskog klasičnog filma u Art-kinu

HinaNovo izdanje Ciklusa japanskog filma, koje se održava u riječkom Art-kinu od 7. do 14. studenoga, posvećeno je klasicima japanskih filmskih majstora Kenjija Mizoguchija, Yasujiroa Ozua i Shôheija Imamure, a otvorit će ga »Tokijska priča« Yasujiroa Ozua, po mnogima jedan od najboljih filmova svih vremena.


Kako se ističe u najavi, film koji se u mnogim anketama navodi kao jedan od najboljih svjetskih filmova, »Tokijska priča« tematizira raspad tradicionalnih obiteljskih odnosa te posljedičnog odnosa djece prema svojim roditeljima.


Redatelj posvećen bračnim i obiteljskim prizorima života, Yasujiro Ozu riječkoj će se publici u sklopu ciklusa predstaviti i s filmom »Okus zelenog čaja s rižom« (8. studenog), koji za osnovu radnje uzima bračno nezadovoljstvo i pitanje dogovorenog braka. Film »Rano proljeće« (12. studenog) posvećen je temi preljuba kao spasa od bračne monotonije, a »Plutajuće trave« (13. studenog) film je o ostarjelom vođi kazališne skupine koji se vraća u primorski gradić u kojem je davno napustio svoju ljubavnicu i sina.
Ciklus filmova najpoznatijih imena klasičnog japanskog filma predstavit će u Rijeci i stvaralaštvo redatelja Kenjija Mizoguchija, poznatog po seriji filmova smještenih u dalju prošlost s glavnom tematskom odrednicom stradanja žena u krutom feudalnom društvu.


Mizoguchi se predstavlja trima odabranim naslovima. »Život Ohare« (9. studenog), smješten u 17. stoljeće, govori o sjećanjima žene iz bogate obitelji koja se od dvorske dame srozala do prostitutke. »Legenda o raspetim ljubavnicima« (10. studenog) adaptacija je tragične ljubavne priče iz 17. stoljeća o ljubavi udate žene iz više klase i siromašnog tiskarskog radnika.


Uoči projekcije, u društvu zamjenika japanske veleposlanice Kazumase Miyazakija bit će upriličeno druženje uz sake.


Film »Intendant Sansho« (11 studenog.) zbiva se u 11. stoljeću i prikazuje propast obitelji guvernera jedne provincije jer se usprotivio feudalnoj korupciji, a glavne žrtve filma su – žene.


Shôhei Imamura, poznat kao ključna figura novog vala u japanskom filmu, predstavlja se filmom »Balada o Narayami« (14. studenog), baziranom na legendi o starcima koju njihova djeca odnose u planinu kako bi tamo umrli.


Ciklus japanskog filma u Art-kinu održava se u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH. Ulaz na svečano otvorenje uz film »Tokijska priča« je slobodan.