Uspješna franšiza

Četvrti nastavak Johna Wicka pomeo konkurenciju na kino blagajnama u prvom vikendu prikazivanja

T.I.

Foto: Lionsgate

Foto: Lionsgate

Ovo je rijedak slučaj da neka franšiza raste iz po pitanju popularnosti i prodaje karata iz nastavka u nastavak, i tek deveta u posljednjih 40 godina koja je rekordno otvaranje postigla u četvrtom nastavkuKako stvari stoje nakon prvog vikenda prikazivanja, četvrti dio franšize o Johnu Wicku, profesionalnom ubojici s jakim moralnim „kodom“, će biti i najuspješniji.


Naime, John Wick s Keanuom Reevesom u naslovnoj ulozi je na kino blagajnama širom svijeta pomeo konkurenciju sa 137,5 milijuna prometa, od čega je 73,5 ostvareno u SAD i Kanadi.  Kako javlja Variety, na svih 71 kino tržišta na kojih se počeo prikazivati u petak, završio je vikend na prvom mjestu po prodaji karata.


Ovo je rijedak slučaj da neka franšiza raste iz po pitanju popularnosti i prodaje karata iz nastavka u nastavak, i tek deveta u posljednjih 40 godina koja je rekordno otvaranje postigla u četvrtom nastavku.
Originalni film 2014. godine ostvario je otvorio prikazivanje u kinima sa samo 14 milijuna dolara prometa, „John Wick: Chapter 2“ ostvario dvostruki učinak s otvaranjem od 30,4 milijuna dolara tri godine kasnije, dok je „Chapter 3 – Parabellum” prvi vikend zaradio 56,8 milijuna dolara.


Doduše, treba reći da je ovo i najskuplji film iz serije, koštao je preko 100 milijuna dolara, dok je prvi dio napravljen za manje od 30.


I četvrti dio kao redatelj potpisuje Chad Stahelski, bivši dugogodišnji kaskader u holivudskim produkcijama, kojem je „John  Wick“ očito životno ostvarenje s obzirom da su ova četiri nastavka i jedini filmovi koje potpisuje kao redatelj.


Posljednji nastavak je i daleko najambiciozniji, o čemu ponešto govori da traje dva i pol sata što je uvijek puno za akcijski film. Uspjehu filma pomogle su sigurno inicijalno blistave ocjene filmskih kritičara, a onda se očito dopao i publici. Prema CinemaScoreu prosječna ocjena gledatelja bila je „A“, iznad koje postoji samo „A+“.


Koliko je ovaj vikend četvrti nastavak Johna Wicka dominirao najbolje opisuje činjenica da je drugi rezultat na blagajnama kina u SAD-i i Kanadi ostvario još jedan nastavak, „Shazam 2“ sa skromnih 9,7 milijuna dolara u svom drugom vikendu prikazivanja.


S obzirom da je u njegovu produkciju uloženo 110 milijuna dolara i još 100 u promociju, drugi „Shazam“ će biti jedan od većih promašaja što se tiče filmova o superjunacima iz stripovskog Marvel i DC Comics svijeta.