Tri filma

Buñuel srijedom u Art-kinu: Ciklus filmova najpoznatijeg predstavnika nadrealizma

Portal Novi list

Ulaz na film otvorenja Zaboravljeni slobodan je članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina te svim studenticama i studentima, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kinaPrvi ovogodišnji autorski ciklus na veliko platno Art-kina naredne tri srijede donosi tri filma najpoznatijeg predstavnika filmskoj umjetnosti, Luisa Buñuela.


Prvi u tom triptihu Buñuelov je treći meksički film Zaboravljeni, surova drama o maloljetničkoj delikvenciji smještena u predgrađe Mexico Cityja, ujedno i prvi kojim je režiser prešao granice te zemlje i nanovo se vratio u žižu svjetskog filma, a za isti je u Cannesu Buñuel 1951. godine osvojio nagradu za režiju.


Projekcija filma Zaboravljeni održava se ove srijede, 18. siječnja u 19 sati, a prethodi joj uvod u ciklus koji će dati filmski kritičar i sveučilišni profesor Dejan Durić.
Drugi je kontroverzni film Viridiana, a prvi koji je redatelj snimio u Španjolskoj nakon Građanskog rata i dugogodišnjeg američko-meksičkog izgnanstva, na programu 25. siječnja u 18 sati.


Žanrovski određen kao spoj drame i crne komedije, film prati novakinju katoličkog reda (Silvia Pinal) koja tik pred zaređenje dolazi u posjet svom bogatom ujaku (Fernando Rey) gdje postaje predmetom njegove bizarne požude.


Stjecajem okolnosti ona nasljeđuje njegovo imanje te umjesto odlaska u samostan odlučuje činiti dobra djela, ali njeni napori u tom smjeru imaju neočekivane posljedice.


Film je također nagrađen u Cannesu, 1961. godine, Zlatnom palmom, što nije spriječilo španjolske cenzore da film zabrane za prikazivanje zbog blasfemije.


Treći pak film završni je dio redateljeve trilogije Fantom slobode, na programu 1. veljače u 18 sati, koju još čine Mliječni put (1969.) i Diskretni šarm buržoazije (1972.), djelo kojim je Buñuel napravio svojevrsni rezime dotadašnjeg stvaralaštva, s naglaskom na onaj nadrealistički segment koji je s godinama postajao sve izraženiji, raznovrsniji i profinjeniji u njegovu podrivalačkom opusu.


Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.


Ulaz na projekciju filma Zaboravljeni slobodan je članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina te svim studenticama i studentima, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.