Anketa

Britanci otkrili svojeg favorita: Sasvim je jasno, najbolji James Bond je – Sean Connery

Robert Šimonović

Gotovo da i ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije pogledala neki od filmova o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu. Naravno, radi se o legendarnom Bondu, Jamesu BonduGotovo da i ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije pogledala neki od filmova o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu.


Naravno, radi se o legendarnom Bondu, Jamesu Bondu. Sigurno ste više puta »uhvatili« sebe same kako nakon odgledanog filma razmišljate o tome koji vam je glumac najdraži u ulozi opasnog zavodnika na tajnom zadatku.


Nedavno je tako jedna britanska tiskovina istražila i poželjela doznati isto, te je prenijela rezultate ankete provedene na RadioTimes.com, čiji je cilj bio otkriti kojeg glumca u ulozi agenta 007 Britanci najviše vole. Škotski glumac Sean Connery dobio je najveći broj glasova te je s osvojenih 44 posto glasova proglašen najboljim Bondom svih vremena prema simpatijama Britanaca. Više od 14 tisuća fanova glasalo je za svog najdražeg MI6 agenta u četiri kruga istraživanja. U prvom krugu suprotstavili su se Sean Connery kojeg poznajemo kao prvog agenta 007. Glumio je u filmovima »Dr. No.«, »Iz Rusije s ljubavlju«, »Goldfinger«, »Operacija Grom«, »Samo dvaput se živi« te »Dijamanti su vječni«, i trenutni Bond, Daniel Craig, kojeg smo gledali u »Casino Royale«, »Zrno utjehe«,« Skyfall« i »Spectre«.
Legendarni fiktivni lik


Britanci su svoje simpatije većinski dodijelili Conneryju koji je dobio 56 posto glasova, dok je Craig osvojio 44. U drugom je krugu Pierce Brosnan, sjećamo ga se iz celuloidnih naslova »Zlatno oko«, »Sutra nikad ne umire«, »Svijet nije dovoljan«, »Umri drugi dan«, pobijedio Georga Lazenbyja, Bonda iz »U službi njenog veličanstva«, u odnosu 76 naspram 24 posto. U trećem krugu Timothy Dalton – »Dah smrti«, »Dozvola za ubojstvo« pobijedio je Rogera Moora koji je slavnog špijuna tumačio u naslovima »Živi i pusti umrijeti«, »Čovjek sa zlatnim pištoljem«, »Špijun koji me volio«, »Operacija Svemir«, »Samo za tvoje oči«, »Octopussy«, »Pogled na ubojstvo«, s osvojenih 49 posto glasova u odnosu na Mooreovih 41. Finalni krug natjecanja suprotstavio je pobjednike prva tri kruga – S. Conneryja, P. Brosnana i T. Daltona.


Connery je nedvojbeno pobijedio i iza sebe ostavio filmske kolege Timothyja Daltona koji je s 32 posto glasova došao na drugo mjesto i Piercea Brosnana na trećem mjestu s dobivenih 23 posto glasova. Ovaj legendaran fiktivni lik nastao je 1953. godine iz pera Iana Fleminga, a svoju prvu ekranizaciju doživio je 1962. godine u filmu »Dr. No« sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Od tada su snimljena 24 filma o Bondu, a 25. filmska priča o šarmantnom tajnom agentu premijerno će biti predstavljena u studenome ove godine. U posljednjem naslovu »Nije vrijeme za umiranje« u ulozi Bonda, prema nekim informacijama čini se posljednji put, tumači ga glumac Daniel Craig. U međuvremenu na Doma tv u nedjelju 16. kolovoza u 21.35 možete uživati u filmu »Samo dvaput se živi« u kojem agenta 007 tumači pobjednik ankete Sean Connery.