Drugi plan

Beta film preuzeo većinski udio u zagrebačkoj kompaniji koja stoji iza uspješnih “Novina”

P. N.

FOTO/Vedran Karuza

FOTO/Vedran KaruzaKompanija Beta film koja stoji iza uspješnih serija “Babylon Berlin” i “Gomorrah” nedavno je preuzela većinski udio u zagrebačkom “Drugom planu”, producentima koji stoje iza Netflixovih hit naslova “Novina” i “Uspjeh”, prenosi Variety. Drugi Plan su 2004. godine osnovali Nebojša Taraba i Miodrag Sila.


Investicija stiže od vlasnika kompanije Jana Mojtoa koji je odlučan ulagati u produkciju, kompanije i regije s internacionalnim potencijalom, pružajući im pritom financijska rješenja za realizaciju.


Beta Film kreće sa stvaranjem portfolija produkcija u istočnoj Europi, udružujući snage s HBO Europe na višestruko nagrađivanom Burning Bushu Agnieszke Holland, na „Wastelandu“, s Robertom Dornhelmom iz „Maria Theresa“ i s Dariuszom Jablonskim na “The Pleasure Principle”, što je ujedno i prva koprodukcija između Poljske, Češke i Ukrajine, predstavljena u seriji Mania.


“Amnesia”
Kompanija je bazirana u Munchenu, a s Drugim Planom je povezana projektima koje su razvijali za regionalno i svjetsko tržište uz partnere s Islanda, Ukrajine i Rusije.


Jedan od projekata je i triler o švercu droge naziva “Amnesia”. Radnja će se odvijati na hrvatskoj granici, a glumit će Branka Katić (“Captain America – The Winter Soldier”). Napeta serija od šest nastavaka s produkcijom bi trebala započeti kasnije ove godine.


Drugi Plan se originalno koncentrirao na dokumentare serije i suradnju s tri domaće televizijske postaje – HRT, Nova Tv i RTL. Kasnije su se okrenuli ambicioznim dramskim serijama i pozicionirali se kao vodeći igrači u regiji. 


Variety piše da je Drugi Plan posebno oduševio serijom “Uspjeh” koju je napisao Marjan Alčevski. Režiju serije potpisuje Danis Tanović (“No Man’s Land”). 


“Ovo je veliki trenutak ne samo za našu kompaniju već za hrvatsku i regionalno industriju. Ovo je odličan vjetar u leđa našim dugotrajnim pokušajima da prevladamo postojeću segmentaciju tržišta”, kazali su Taraba i Sila.


Dodali su i da će prisustvo Bete u našoj regiji doprinijeti ujedinjenju tržišta i znatno povećati koprodukcijske potencijale čitavog teritorija.


“Čitava jadranska regija nije samo beskrajan izvor neispričanih drama već nudi i odličan potencijal po pitanju kreativnog talenta i visoke kvalitete produkcije. Uz suradnju s Drugim Planom želimo izgraditi most u ovoj regiji”, zaključuje Moritz von Kruedener iz Beta Filma.