Prosinac u Art-kinu

Bertolucci ponedjeljkom u Art-kinu: Prosinac u znaku velikog talijanskog redatelja

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto ScreenshotProsinački ponedjeljci u Art-kinu rezervirani su za filmove velikog talijanskog redatelja Bernarda Bertoluccija, autora brojnih antologijskih filmskih ostvarenja među kojima na veliko platno Art-kina stižu Konformist, Posljednji tango u Parizu, Posljednji car i Sanjari.


Ciklus filmova talijanskog redatelja Bernarda Bertoluccija održava se svakog ponedjeljka tijekom prosinca u Art-kinu, a započinje 2. prosinca u 20 sati političkom dramom Konformist (1970.), redateljevom adaptacijom romana Alberta Moravije, čija je radnja usmjerena na psiho-socijalnu karakterizaciju glavnog lika Marcella (Jean-Louis Trintignant), kultiviranog i bezosjećajnog birokrata čiji je životni modus operandi u svakom sistemu težiti za pozicijom podobnosti pa ma koliko to života koštalo.


Podjednako komentar fašizma i ljepote, Konformist je poznat po raskošnim vizualima i ekstravagantnoj artističkoj fotografiji. Uvod u ciklus prije projekcije filma daju riječki filmolozi Dejan Durić i Boris Ružić.
Nastavak ciklusa, 9. prosinca u 20 sati, donosi zasigurno najkontroverzniji naslov u karijeri ovog kontroverznog autora, erotsku dramu Posljednji tango u Parizu (1972.) koja dramatičnom paletom boja i obrisa zasićenog kadra (zahvaljujući snimatelju Vittoriju Storaru) slika grčevit odnos sredovječnog Amerikanca Paula (Marlon Brando) kojemu je žena počinila samoubojstvo i mlade Francuskinje Jeanne (Maria Schneider) koja bi mu trebala poslužiti kao seksualno utočište i bijeg od iskustva gubitka. Sniman u maniri dokumentarističke fikcije, film je utjecao na liberalizaciju u prikazivanju seksualne problematike i tematike na filmu.


Slijedi s devet Oscara nagrađen biografski spektakl Posljednji car (1987.) o posljednjem kineskom caru Puu Yiu (Richard Vuu/John Lone) čije su životne okolnosti u potpunosti bile određene suprotstavljenim ideologijama i njihovim odnosom prema njegovom simboličkom statusu. Riječ je o prvom dugometražnom filmu kojem je kineska vlada dopustila snimanje u Zabranjenom gradu. Posljednji car prikazuje se 16. prosinca u 20 sati.


Ciklus filmova Bernarda Bertoluccija 23. prosinca u 20 sati zatvara romantična drama Sanjari (2003.), film o neobičnom prijateljstvu francuskih blizanaca (Eva Green i Louis Garrel) i mladog Amerikanca na proputovanju (Michael Pitt) u impresivnom, erotski naglašenom reminiscentnom osvrtu na pariško proljeće 1968. godine.


Ulaznice za ciklus mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.