Odabrana selekcija

Berlinale Special u Art-kinu: Najbolji novi njemački filmovi

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto ScreenshotOdabrana selekcija novih njemačkih filmova prikazanih na Berlinaleu stiže u Art-kino. Program Berlinale Special 23. listopada svečano otvara bogato nagrađivana drama Razbijačica sustava, a do 26. u mjesecu posjetitelji Art-kina mogu pogledati još pet izvrsnih i aktualnih naslova – Gundermann, Oray, Obična žena, Dječaku treba svježi zrak i Djelo bez autora


Bogatu filmsku jesen u Art-kinu obilježit će i drugi po redu Berlinale Special koji od 23. do 26. listopada donosi šest nagrađivanih naslova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala.


Manifestacija je osmišljena u želji da se domaćoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma, a i ovogodišnja selekcija odabranih filmova potvrđuje festivalsku krilaticu „osobno je političko“, obrađujući pritom goruća društvena pitanja suvremene njemačke svakodnevice. Program se organizira u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien.
Program svečano otvara možda najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije, dobitnik Srebrnog medvjeda i njemački kandidat za Oscara, Razbijačica sustava Nore Fingscheidt. Benni je mala, ali opasna – ova nježna djevojčica silne energije već je postala „razbijačica sustava“, kako nazivaju djecu koja radikalno krše sva pravila i malo-pomalo ispadnu iz svih modela pomoći za djecu i mlade.


Nora Fingscheidt stvara intenzivnu psihološku dramu o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju i zaštitom u kojoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku interpretaciju. Svečano otvorenje održava se u srijedu, 23. listopada u 20 sati, a prisustvovat će mu i selektor filmova i ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien dr. sc. Matthias Müller-Wieferig.


Ulaz na svečano otvorenje za sve posjetitelje je slobodan.


U nastavku programa, 24. listopada u 20 sati, slijedi apsolutni pobjednik ovogodišnjih Njemačkih filmskih nagrada, biografski film Gundermann, utemeljen na životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda Gundija Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a.Najnoviji film jednog od najuspješnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena fascinantan je portret dobroćudnog ekscentrika ispričan u krajnje realističnoj maniri. Film je osvojio čak šest Lola, između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku glavnu ulogu i najbolji scenarij.


Dobitnik nagrade za najbolji filmski prvijenac, film Oray Mehmeta Akifa Büyükatalayja, sjajan je dokumentaristički portret koji prikazuje život mladih migranata u procjepu između modernosti i tradicije, te potragu naslovnog junaka za vlastitim identitetom.


Oray pokušava biti bolja osoba, ali njegov san da bude dobar musliman i savršen muž pada u vodu kad u svađi sa svojom ženom triput izgovori islamsku formulu za razvod braka. Nalazi se rastrgan između svoje ljubavi prema vjeri i svoje vjere u ljubav. Na programu 25. listopada u 18 sati.


Nizu glasovitih naslova istog dana u 20 sati pridružit će se i Obična žena, potresna i briljantno režirana drama snimljena prema istinitom događaju. Film prikazuje tragičnu sudbinu Njemice turskih korijena Hatun Ayhrun Sürücü i njezinu borbu za slobodan život usprkos žestokom otporu vlastite obitelji.Hatun je žrtva tzv. ‘ubojstva iz časti’ od kojeg godišnje na svijetu strada više od 5000 žena. Njezinu priču ekranizirala je Sherry Hormann poznata po beskompromisnim filmovima sa snažnim feminističkim pečatom.


Idućeg dana, 26. listopada u 17 sati slijedi šarmantna i britka dramedija Dječaku treba svježi zrak koja nas podsjeća kako je smijeh najbolja terapija. Debeljuškasti Hans-Peter pronalazi utjehu od obiteljskih problema u svojem urođenom komičarskom talentu i želji da nasmijava druge.


Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelinga snimljena je prema njegovoj autobiografiji koja se mjesecima nije skidala s vrha ljestvica najprodavanijih knjiga.


Redateljsku palicu preuzela je jedna od najuspješnijih i najpoznatijih njemačkih filmskih autorica Caroline Link koju pamtimo po Oscarom ovjenčanoj drami Nigdje u Africi (2001.), a rezultat je najposjećeniji film na ovogodišnjoj dodjeli Njemačkih filmskih nagrada.Program zatvara posebna poslastica – Djelo bez autora epska je drama o umjetnosti, ljubavi i politici inspirirana nesvakidašnjom životnom pričom slavnog njemačkog slikara Gerharda Richtera.


Turbulentan prikaz triju desetljeća njemačke povijesti prepune kolektivnih i osobnih trauma, priča je o moći umjetnosti i odricanjima na koja istinski umjetnik mora biti spreman. Film Floriana Henckela von Donnersmarcka bio je nominiran za nagrade Oscar i Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film, te je postao drugi njemački film u povijesti nominiran za Oscara u više kategorija. Na programu 26. listopada u 19 sati.


Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Ulaz na svečano otvorenje uz film Razbijačica sustava je slobodan.