Godišnji pregled

Barack Obama objavio listu filmova i serija u kojima je 2020. uživao najviše

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik je pokazao da, što se tiče filma, nije amerocentričan ni ograničen. Naime, na listi filmova koji su se ga najviše dojmili u 2020. nalaze se i naslovi iz Rusije, Brazila, Rumunjske i Italije“Kao i svi ostali, puno smo vremena proveli zatvoreni ove godine, a mogućnost strimanja dodatno zamaglila razliku između kino filmova i televizijskih igranih sadržaja, proširio sam listu onog u čemu sam po pitanju pričanja priča kroz vizualni doživljaj uživao ove godine bez obzira na format“ – zapisao je bivši predsjednik Barack Obama naznačujući da su se i njegove javne obaveze smanjile zbog pandemije, što je otvorilo više mogućnosti da prati pop kulturu.


Dokazani ljubitelj moderne glazbe i filma na Twitteru je tradicionalno objavio što je najzanimljivije gledao u 2020. godini.

Među filmovima, na prvo je mjesto stavio „Ma Rainey’s Black Bottom“, djelo o kojem se već bruji kao kandidatu za više nominacija za Oscara. Baziran na istinitoj priči o jednoj od prvih profesionalnih blues pjevačica, film obilježava nastup Viole Davis i nemali broj kritičara je napisao da je riječ o najupečatljivijoj izvedbi u njenoj karijeri, koja i inače vrvi ulogama visoke kvalitete. Ujedno, ovo je i posljednji filmski nastup Chadwicka Bosemana prije njegove prerane smrti.


Pomalo iznenađujuće, slijedi ruski film „Beanpole“, „teška“ drama o ratnim i postratnim traumama jedne žene. Ovo je je inače i ruski kandidat za Oscara za najbolji internacionalni film i svjetska kritika pišući o njemu ne štedi panegirike. Internacionalnu širinu Obama nastavlja s brazilskim „Bacurau“ kojeg se opisuje kao „uvrnuti western“, a onda i talijanskim filmom „Martin Eden“ snimljenom po romanu Jacka Londona. Na listi je i rumunjski dokumentarac „Collective“, svjedočanstvo o političkoj korupciji u rumunjskom zdravstvenom sustavu.


Istančan ukus Obama nastavlja s melodramom „Lovers Rock“ koju je hvaljeni Steve McQueen snimio u okviru BBC serijala „Small Axe“, pa s dramom „Nomaland“, ovjenčanom Zlatnim lavom filmskog festivala u Veneciji, a tu je i biografski film „Mank“, novi naslov slavnog Davida Finchera. Kao posljednjeg na listi filmskih naslova, Obama je istaknuo dokumentarac o neobičnom kampu za djecu s invaliditetom s početka 70-ih „Crip Camp“ , i uz njega diskretno dopisao i naziv „A Higher Ground Production“. S razlogom, jer je to producentska kuća njega i njegove supruge Michelle. Oboje se pojavljuju kao izvršni producenti ovog hvaljenog dokumentarca.


Što se tiče serija, tu ima puno poznatijih naslova. Sequel legendarne „Breaking Bad“ serije, „Better Call Saul“ je na vrhu njegovih favorita, slijedi sjajna priča o izuzetno nadarenoj američkoj šahistici „Damin gambit“. Očekivano, kao čovjek koji je svoju profesionalnu afirmaciju doživio u Chicagu, Obama nije propustio uvrstiti „The Last Dance“, priču o Chicago Bullsima, košarkaškoj dinastiji iz vremena vladavine Michaela Jordana. Još se jedna od serija s liste bavi lokalnom čikaškom temom. Dokumentarni „City So Real“ u pet nastavaka tematizira izbore za čikaškog gradonačelnika prošle godine u svjetlu pandemije koronavirusa i policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.


BBC-va komedija s  nimalo komičnim povodom „I May Destroy You“ o djevojci koja se pokušava osoviti na noge nakon što je silovana, očito se dopala i bivšem predsjedniku SAD-a. Našlo se mjesta i za superjunake iz serije „The Boys“. S obzirom da se u njemu jedni superjunaci bore protiv sebi ravnima koji zloupotrebljavaju svoje super moći, možda je Obama u toj priči našao sličnost s (vlastitim) političkim djelovanjem.