Kineski "poguranac"

“Avatar” ovaj vikend dolazi u kineska kina i ponovno preuzima titulu filma s najvećom zaradom u povijesti

T.I.

U ljeto 2019. godine „Avatara“ je preskočio blockbuster o superjunacima „Avengers:Endgame“, i to za vrlo malu razliku. Uključujući reizdanja, „Avengersi su zaradili širom svijeta 2 milijarde i 797 i pol  milijuna dolara, „Avatar“ tek 7,8 milijuna dolara manjeGotovo puno desetljeće „Avatar“ Jamesa Camerona držao je tron filma koji je najviše zaradio u povijesti, nakon što je s tog mjesta izgurao „Titanic“, još jedno Cameronovo djelo koje je tu laskavu poziciju držalo još i duže, punih 12 godina.


U ljeto 2019. godine „Avatara“ je preskočio blockbuster o superjunacima „Avengers:Endgame“, i to za vrlo malu razliku. Deadline raspolaže preciznim brojkama: uključujući reizdanja, „Avengersi su zaradili širom svijeta 2 milijarde i 797 i pol  milijuna dolara, „Avatar“ tek 7,8 milijuna dolara manje.


No, „Avatar“ bi mogao povratiti svoju izgubljenu titulu već ovaj vikend. O tome se dugo šaputalo, a sad je javno obznanjeno; „Avatar“ se pojavio u kalendaru za ovaj vikend kino distribucije u Kini i počet će se prikazivati u petak. Poznato je da je kinesko kino tržište postalo najveće na svijetu nakon što je Kina uklonila mjere distanciranja i na neki način se efikasno riješila širenja korona virusa, dok su većina kina u Americi i cijeloj zapadnoj hemisferi i dalje zatvorena.
Dapače, mjesec kineske nove godine (počela 12. veljače i trajala 16 dana), najbolji je mjesec u povijesti na kino blagajnama u Kini. Ali, nakon što je u to najatraktivnije doba godine ispucala uglavnom domaće atraktivne naslove i u nedostatku novih (jer hollywoodski studiji i dalje oklijevaju izbacivati nove filmove u situaciji kad su kina u Americi zatvorena ili rade na minimalnom kapacitetu), kineska kino distribucija okreće se atraktivnim naslovima iz prošlosti. Ovaj put „Avataru“ od čijeg je prikazivanja prošlo dovoljno vremena da se stvori nova generacija koja ga nije gledala u kinu i koji je prvenstveno vizualno i dalje fascinantni kinematografski doseg. Treba napomenuti da je od 2010. kad je „Avatar“ prvi put prikazan u Kini, kineska kino mreža snažno narasla, s naglaskom na IMAX dvorane.


Prošlo ljeto, kad su se kineske kino dvorane ponovno otvorile, program se također popunjavao starijim naslovima. Recimo, prvi film iz Harry Potter franšize u samo tri dana prikazivanja zaradio je 13,6 milijuna dolara. Ako „Avatar“ ponovi taj uspjeh, „Avengersi“ će mu ponovno gledati u leđa što se tiče liste filmova s najvećom zaradom u povijesti.