Gostovanje

19. Liburnia Film Festival uplovljava u Art-kino uz odabrane pobjedničke filmove

Portal Novi list

Foto Screenshot film Nulti krajolik

Foto Screenshot film Nulti krajolik

Ulaz na program Liburnia uplovljava u Art-kino slobodan je za sve posjetitelje, a rezervacije mjesta zaprimaju se putem e-pošte [email protected]Prvi od ukupno pet filmskih festivala koji ovog rujna gostuju u Art-kinu susjedni je Liburnia Film Festival koji od 12. do 13. rujna donosi dio ovogodišnjih pobjedničkih filmova, u sklopu programa Liburnia uplovljava.


Nedjelja, 12. rujna s početkom u 20 sati, rezervirana za dokumentarnu šetnju gradskim parkom redatelja Josipa Lukića, Bijeli Božić, dobitnika posebnog priznanja žirija 19. Liburnia Film Festivala.


Kako stoji u obrazloženju žirija, film je nagrađen zbog „intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo letargiju”.
Uz posebno priznanje, film je ponio i nagradu za najbolju montažu koju zajedno potpisuju Josip Lukić i Elena Radošević.


U nastavku slijedi dobitnik nagrade publike, dokumentarni film Jedna od nas redatelja Đure Gavrana koji prati reakcije nekadašnjih razrednih kolega na otkriće o seksualnom zlostavljanju jedne od kolegica.


Naime, na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama, pokušavajući pronaći način da započnu razgovor o šokantnoj spoznaji traumatičnog iskustva.


Film je svoju svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, a među nagrade ubraja i posebno priznanje žirija na ovogodišnjem ZagrebDoxu.


Idućeg dana, 13. rujna u 20 sati, na programu je esejistički pejzažni dokumentarac Nulti krajolik Brune Pavića, nagrađen za najbolju fotografiju i dizajn zvuka, o maloj primorskoj zoni devastiranoj prisustvom industrijskih objekata.


Film prati živote četvero protagonista koji preživljavaju u borbi s opasnim objektima ili pak žive u skladnom suživotu s njima. Pritom se prizori iz njihovih života isprepleću s performansima, dočaravajući prilagodbu ljudi i životinja na devastirani okoliš.


Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce, dok popratni program Liburnia uplovljava širi priču o dobrim hrvatskim dokumentarcima diljem zemlje, uz gostovanja odabranih pobjedničkih filmova s prethodnog izdanja festivala.


Ulaz na program Liburnia uplovljava u Art-kino slobodan je za sve posjetitelje, a rezervacije mjesta zaprimaju se putem e-pošte [email protected].