Projekt

Film svima: Filmaktiv i Udruga gluhih organiziraju inkluzivni audiovizualni program

Kim Cuculić

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Svi su filmovi opremljeni i prilagođeni titlom te snimkom tumača za hrvatski znakovni jezik »Film svima!«, inkluzivni audiovizualni program koji od 2016. provode udruga Filmaktiv i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, najavljuje svoje ovogodišnje izdanje. Jubilarno 5. izdanje donosi 5 prevedenih i prilagođenih filmova nastalih na hrvatskom jeziku te prevedenih i prilagođenih za gluhe i nagluhe osobe.


Projekcije će biti održane od četvrtka 24. rujna do subote 26. rujna u prostorima Filodrammatice i UGIN Filmskog vrta čime će biti obilježeni i Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih te Međunarodni dan znakovnog jezika.


Na programu i »Gazda«


Ovogodišnji program donosi filmski klasik za djecu »Vlak u snijegu« redatelja Mate Relje iz 1976. (Croatia film), koji u svoju 45. godinu postojanja ulazi opremljen snimkom tumača za hrvatski znakovni jezik. Film će biti prikazan u dvorani Filodrammatice 24. rujna u 10 sati.
Drugi dan programa donosi dva naslova – film »Udruga slijepih – S bijelim štapom«, koji je nastao u sklopu projekta »Reci, pa ispeci 2« udruga Filmaktiv i PaRiter u suradnji s Učeničkim domom »Podmurvice«.


Mentorica filma je Sara Salamon, a autorski tim čine Patricia Blažević, Sara Buneta, Andrej Čortoloman, Ivana Flego, Marina Gabrić, Klara Mihelčić, Iva Ribarić, Anamarija Šinkovac, Karlo Tomašić i Enđi Vozila. Film će biti prikazan 25. rujna u UGIN Filmskom vrtu na adresi Viktora Cara Emina 9 s početkom u 20 sati.


Nakon filma »Udruga slijepih – S bijelim štapom« bit će prikazan film »Gazda« redatelja Darija Juričana iz 2016. (Blank, Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija) na istoj lokaciji.


Treći, ujedno i posljednji dan, također donosi dva filma – prvi pod naslovom »Rušenjem barijera do slobode – Elizabeta Vega«, nastalog u sklopu projekta »Reci, pa ispeci 2« udruga Filmaktiv i PaRiter u suradnji s Učeničkim domom »Podmurvice«. Autorski tim čine Luka Grce, Celeste Kaštelan, Ivan Ključarić, Marko Ribarić, Stipe Šurlina, Arijana Behlić i Helen Glad te mentorica Sara Salamon. Film će biti prikazan u UGIN Filmskom vrtu 26. rujna s početkom u 20 sati.


Dnevnik Diane Budisavljević


Posljednji film ovogodišnjeg izdanja je višestruko nagrađeni film »Dnevnik Diane Budisavljević« redateljice Dane Budisavljević iz 2019. (Hulahop), koji je ove godine dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola u kojima će moći biti prikazan i gluhoj i nagluhoj djeci i mladima. Film će biti prikazan u petak 26. rujna s početkom u 20 sati u UGIN Filmskom vrtu.


Svi su filmovi opremljeni i prilagođeni titlom te snimkom tumača za hrvatski znakovni jezik, kako bi i gluhe i nagluhe osobe mogle ravnopravno sudjelovati u javnoj projekciji. Organizatori ističu kako je potrebno prijaviti svoj dolazak na [email protected] kako bi bili u mogućnosti osigurati provedbu propisanih epidemioloških smjernica nadležnih tijela. Ulaz je slobodan.