Jubilarni 60. festival

Festival zabavne glazbe Split: Vrijedna priznanja za primorske glazbenike

Ivana Kocijan

MILAN ŠABIĆ/PIXSELL

MILAN ŠABIĆ/PIXSELL

Dvostruko je nagrađen splitski Riječanin Neno Belan kojeg su nagradile i struka i publika.Jubilarni 60. Festival zabavne glazbe Split 2020. završio je u nedjelju dodjelom nagrada koje su, između ostalog, otišle i u ruke primorskih glazbenika. Nagrađen je tako splitski Riječanin Neno Belan, kao i Marko Tolja, Robert Grubišić, Robert Pilepić i Elvis Stanić.


Publika i žiri


Prva nagrada publike Zlatni galeb pripala je Neni Belanu i Zorani Kačić Čatipović i pjesmi »Čarobna stvar« za koju je stihove napisala Alka Vuica, a glazbu Neno Belan. Neno Belan i Zorana Kačić Čatipović za istu su skladbu osvojili i nagradu Remi Kazinoti za najbolji aranžman.


Druga nagrada publike, Srebrni galeb, otišla je Marku Tolji za kantautorsku pjesmu »O tebi ovisan«. Riječki glazbenik osvojio je još jedno priznanje.
ZAMP-ovo tradicionalno priznanje za najizvođeniju pjesmu s 59. Festivala pripalo je duetu »Sva blaga ovog svijeta« u izvedbi Mije Dimšić i Marka Tolje. Brončani galeb, treća nagrada publike, pripala je Tomislavu Braliću i Klapi Intrade za pjesmu »Ostajem tu«.


Vrlo značajna nagrada, ona za najcjelovitije djelo, prema mišljenju ocjenjivačkog žirija pripala je Ibrici Jusiću i njegovoj pjesmi »Budi čovjek« koju autorski potpisuje primorska ekipa: Robert Grubišić autor je glazbe, Robert Pilepić autor stihova, a Elvis Stanić zaslužan je za aranžman.


Podsjetimo da je Pilepić prošle godine za Ibricu napisao glazbu i stihove za pjesmu »Na kušinu dite plače« za koju je aranžman također napisao Elvis Stanić. Pjesma je nagrađena trećom nagradom žirija.


Zlatnim valom, prvom nagradom stručnog ocjenjivačkog suda nagrađena je Lorena Bućan za pjesmu »Kako samo mater zna« Tončija i Vjekoslave Huljić, koja je nagrađena i priznanjem za najbolju pjesmu prema ocjenjivačkom sudu novinara.


Srebrni val, drugo mjesto po ocjeni stručnog žirija, pripao je Tediju Spalatu za pjesmu »Ne zamiri vilo«, a Brončani val osvojio je Goran Karan za pjesmu »Dugo nisam bio mlad«.


Posebne nagrade


Mlada pjevačica Adriana koja je otvorila festival pjesmom »Dođi, uzmi dušu«, osvojila je nagradu za najbolji styling, dok je nagrada za najboljeg debitanta pripala mladoj Filomeni koja je izvela pjesmu »Izdalo me more«.


Najbolje stihove ima pjesma »Sve do kraja« klape Praska, a nagrada za najbolju interpretaciju pripala je Frajlama za pjesmu »Voli me godinama«.


Direktor festivala Tomislav Mrduljaš osvojio je godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja za veliki humanitarni koncert »Zovem prijatelje moje«. Skladatelj i tekstopisac Teo Trumbić povodom 60. obljetnice Festivala zabavne glazbe Split primio je posebnu nagradu za doprinos festivalu, Jovica Škaro dobio je nagradu za 30. godišnjicu Malog Splita i 40. obljetnicu osnutka Srdelica, Đorđi Peruzović nagrađen je za 55 godina vjernosti festivalu, a Stipica Kalogjera za poseban doprinos festivalu.


Od naših autora s ovogodišnjeg festivala spomenimo Ines Prajo i Arijanu Kunštek koje potpisuju pjesmu »Nema bolje« kojom se predstavio Splićanin Ivo Perkušić.


Natjecateljsku večer 60. Splitskog festivala vodili su Doris Pinčić, Mirna Maras i Duško Ćurlić.