Ulaz besplatan

Festival Femme nouvelle u zagrebačkoj Laubi: ‘Sretne smo što ćemo pjesme s albuma napokon čuti uživo’

Ivana Kocijan

Foto: VLADIMIRA SPINDLER

Foto: VLADIMIRA SPINDLER

Stižu Nika Turković, pocket palma, Ida Prester, Barbara Munjas, Billie Joan, Rakete i Ivana Starčević te Nina BajsićFestival ženskog kantautorstva Femme nouvelle dobiva svoje drugo izdanje. U zagrebačkoj Laubi 25. i 26. lipnja nastupit će sedam iznimnih kantautorica čije su se pjesme našle na kompilaciji Femme nouvelle vol. 2. U petak 25. lipnja publiku očekuje nastup Billie Joan, Barbare Munjas, Nine Bajsić i Raketa – predvođenih jedinstvenom Ivanom Starčević, dok dan kasnije na pozornicu u dvorište Laube dolaze Nika Turković, Ida Prester i pocket palma.


Ulaz na festival je besplatan, a program se održava u sklopu sajma knjiga »Knjiga za na more«.


Glavni zadatak platforme Femme nouvelle i kompilacije jest osigurati što veću medijsku prisutnost kvalitetnim kantautoricama, približiti njihovu glazbu kritici i publici te ih potaknuti na suradnju, a više o samom projektu ispričala je njegova kreatorica Lana Čulig iz Aquarius Recordsa.
– Ovo je bila izazovna godina za sve, a posebno za glazbenike. Zato mi je drago da je Femme nouvelle dobio drugo izdanje i da unatoč svemu što nas je pogodilo projekt ide dalje. Posebnost drugog izdanja je što su se glazbenice prijavljivale konkretnim djelima, dok su na prvom izdanju prvo izabrana glazbena imena, a onda su one ustupale određene pjesme. Sretne smo što ćemo pjesme s albuma napokon čuti uživo i što će publika u ova dva dana imati priliku vidjeti neke od najboljih domaćih kantautorica, rekla je.


Ivana Starčević najavila je novi singl koji stiže nekoliko dana prije festivala.


– Drago mi je što sam dio ovog projekta jer je zaista lijepo imati mjesto gdje se na visokoj razini može prezentirati ono što radimo. Ova je pjesma neki svojevrstan međuprostor između onoga što sam glazbeno radila prije i onoga što ćemo još raditi, pa je po mom mišljenju savršeno legla u jedan ovakav projekt, rekla je.


Oduševljenje sudjelovanjem u projektu ne skriva ni Ida Prester, čiji je singl »Luda«, objavljen kao dio kompilacije, osvojio eter i srca publike.
– Ženska autorska scena stvarno buja u Hrvatskoj, oduševljena sam curkama koje su predstavljene na ovoj kompilaciji. Koja muzika, koje ideje… Kompliment je biti tu, drago mi je da su me izabrali. Glazbenice-autorice sebe ne doživljavaju kao konkurenciju, već smo si sve podrška, surađujemo jedna s drugom, gostujemo na izdanjima, promoviramo se, rekla je Ida.