Natječaj je otvoren do 10. prosinca

Dora 2021. Otvoren natječaj koji donosi nekoliko promjena

Ivana Kocijan

Foto: Sergej Dreschler

Foto: Sergej Dreschler

Najvažnija promjena je da će se na Dori natjecati 14, a ne 16 pjesama.Na mrežnim stranicama HRT-a jučer je objavljen i otvoren natječaj za Doru 2021. koji, u odnosu na lanjski, donosi nekoliko promjena, većinom uvjetovanih situacijom s koronavirusom.


Najvažnija promjena je da će se na Dori natjecati 14, a ne 16 pjesama. Biraju se i dalje 4 rezerve koje će biti aktualne do odlaska u Opatiju. Nakon toga, ako bude odustajanja, zamjena nema.


Nadalje, na pozornici može biti najviše 5 osoba (a ne 6 kao do sada), a svi prateći vokali moraju biti na matrici, ne izvode se uživo. To je pravilo koje je kao opciju iznimno za 2021. dopustio Eurosong, a HRT je odlučio da to bude obveza.
Promjene koje nisu uvjetovane trenutačnom epidemiološkom situacijom su: dopušta se pjevati, osim na hrvatskom, na bilo kojem europskom jeziku (do sada su pravila dopuštala samo engleski, talijanski, njemački i francuski), a matrica se za izvođenje na Dori predaje u stemovima (dijelovima) te se miksa na samoj izvedbi.


Tako se godinama već radi na Izboru za Pjesmu Eurovizije, pa se i na našoj Dori slijede svjetski standardi. Na natječaj se mogu prijaviti svi, izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske i ne smiju biti mlađi od 16 godina. Prijavljuje se potpuno gotova pjesma s originalnim izvođačem. Natječaj je otvoren do 10. prosinca.


– U budućnosti nam je cilj natječaj pomaknuti na početak listopada – do početka studenoga, kako bismo osigurali i izvođačima, a i nama samima, dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Prvi korak je, prema tome, ove godine već napravljen. Vjerujem da će se glazbenici odazvati u velikom broju te da ćemo imati kvalitetnu i zanimljivu Doru 2021., izjavila je urednica projekta Uršula Tolj.