Srce za nju, pjesma za vas

Donatorski koncert klape Cambi u riječkom kazalištu

Sandy Uran

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Kad imamo zdravlje, imamo sve. Kad u bolesti imamo pomoć, imamo priliku preživjeti. Budimo ljudi, poručuje Katarina Kukolj, predsjednica riječke udruge Srce za njuPokušajte zamisliti da, ne daj Bože, imate neku tešku bolest i da se sami morate suočiti s tim i odlaskom na tretmane liječenja, koji su sve samo ne zabavni. Bolest se može dogoditi svakome od nas. Nitko nije imun, i tu činjenicu valja uvijek imati na pameti. Ponekad lijepa riječ ili gesta imaju učinak lijeka, jer svi smo mi ispod naših ljuštura samo »od krvi i mesa«.


Sebe treba voljeti, i misliti na sebe, no treba misliti i na druge, poglavito kad im je potrebna pomoć jer, tko zna, već sutra možda vi zatrebate nečiju pomoć, jer život zna biti nepredvidljiv.


Stoga je itekako pohvalno što u Rijeci postoji udruga, Srce za nju, koja se brine o oboljelim ženama i pruža im pomoć u najtežim trenucima. Razgovarali smo s predsjednicom Katarinom Kukolj uoči donatorskog koncerta koji će biti održan u nedjelju, 16. listopada u HNK-u Ivana pl. Zajca, na kojem će nastupiti klapa Cambi s početkom u 19 sati, s ciljem da se prikupe sredstva za projekt besplatnog prijevoza bolesnih žena od kuće do liječnika.


Udruga Srce za nju iz Rijeke pomaže ženama oboljelima od malignih bolesti. Od čega se sve sastoji angažman udruge?
– Riječka udruga Srce za nju pomaže ženama oboljelima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti: onkoloških, kardiovaskularnih, imunoloških, neuroloških. Svaka životno ugrožena žena dobit će našu pomoć. Nitko nema pravo u bolesti dijeliti žene, jer onkološka bolesnica i žena oboljela od multiple skleroze jednako su životno ugrožene. Naš cilj je, kao što smo i obećale, osluškivati njihove potrebe i pretvarati ih u projekte.


Pružile smo ruke


U nedjelju, 16. listopada donatorskim koncertom na kojem će u HNK-u Ivana pl. Zajca nastupiti klapa Cambi, a čije su ulaznice u prodaji, prikupljaju se sredstva za pomoć ženama oboljelim od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti. Kažite nam nešto više o ovom hvalevrijednom projektu.


– Kad se naša prijateljica razboljela prepoznale smo potrebu za prijevozom bolesnih žena od kuće do liječnika. Prolazeći s njom kroz tijek bolesti shvatile smo da je to prvi korak bolesne žene k ozdravljenju. Prvo se suočite s dijagnozom i bolest postane stvarnost. Kreće najteža bitka, bitka za vlastiti život. Tada vam treba podrška i ruka za koju se možete uhvatiti, a mi smo širom otvorile srce i pružile ruke. Pokrenule smo projekt besplatnog prijevoza bolesnih žena od kuće do liječnika i 19. srpnja ove godine prevezle prvu bolesnu ženu. Žene grada Rijeke povijesno su toga dana dobile uslugu besplatnog prijevoza. S obzirom na to da udruga nema još godinu dana i da ne može aplicirati na natječajima lokalne samouprave i ministarstava, prisiljene smo pribaviti sredstva da bi projekt opstao. Tim povodom krenule smo u organizaciju Donatorskog koncerta klape Cambi pod naslovom »Srce za nju, pjesma za vas« i na taj način želimo omogućiti daljnji tijek projekta jer sva prikupljena sredstva od ulaznica bit će utrošena u besplatan prijevoz bolesnih žena.


Sve zbog Božene


S kojim se sve problemima suočavaju oboljele žene i što bi društvo, kao i pojedine institucije, trebali još dodatno napraviti kako bi se tim damama olakšalo iznimno teško razdoblje života u kojem se bore, doslovno, za svoj život?


– Kad iz blizine vidite bolest i nemoć, kao što mi to sada gledamo, onda dobijete snagu za još više i jače i ništa vas ne može zaustaviti. Svaka naša bolesna prevezena žena potvrda je da smo na dobrom putu i nastavljamo s njima brojati korake do ozdravljenja. Ovom prigodom pozivamo sve dobre ljude da kupe ulaznice u TIC-u, Korzo 14, svakog radnog dana od 10 do 13 sati, poslijepodne od 17 do 19 sati, te subotom od 10 do 13 sati, i tako doniraju za besplatan prijevoz bolesnih žena od kuće do liječnika, provedu ugodnu večer uz pjesmu i zajedno s nama pošalju poruku bolesnim ženama da u bolesti nisu same i zaboravljene. Pričajmo s njima novu priču, zaslužimo njihovo povjerenje i pokažimo da nismo zaboravili pomagati.


Udruga broji deset članica prijateljica koje su osnovale Udrugu kad se jedna razboljela, jer tada smo obećale njoj i svim ženama ovoga grada da ćemo mijenjati sve i promijenile smo, ništa više nije isto. Riječka udruga Srce za nju besplatno vozi žene na terapije, preglede, pretrage. A s nama je aktivna i naša Božena Fatur zbog koje postojimo.


U razgovoru s oboljelim ženama, a mi smo svakodnevno s njima, jer mi, članice Udruge, naša Stručna podrška cijenjeni zdravstveni stručnjaci, naši prijatelji Udruge sami vozimo žene i primjećujemo da im nedostaje informacija koja zakonska prava imaju i kako ih mogu ostvariti. Često traže psihološku pomoć, koju također mogu dobiti u našoj Udruzi koja ima Stručnu podršku psihijatra i psihologa. Bolesne žene nisu zahtjevne, prestrašene su, iscrpljene i u svoj svojoj muci zahvalne. Kad imamo zdravlje, imamo sve. Kad u bolesti imamo pomoć, imamo priliku preživjeti. Budimo prilika naših bolesnih žena, mama, sestara, teta, baka, susjeda… Budimo ljudi!