Oproštaj

Dobitnica Oscara Louise Fletcher preminula u 88. godini života

Hina

Foto: IMDB/Let iznad kukavičjeg gnijezda/Louise Fletcher

Foto: IMDB/Let iznad kukavičjeg gnijezda/Louise Fletcher

Nagradu je osvojila u kategoriji najbolje glavne glumice za ulogu u kultnom filmuGlumica Louise Fletcher, koja je dobila Oscara za ulogu u filmu „Let preko kukavičjeg gnijezda“ iz 1975 godine, preminula je u 88. godini života, izvijestio je kasno u petak Associated Press.


Fletcher je umrla u snu okružena obitelji u svom domu u Montdurausseu u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njezin agent David Shaul. Nije naveo uzrok smrti.


Njen sin Andrew Bick je za Hollywood Reporter kazao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživjela je dvije borbe s rakom dojke.
Glumica je 1976. osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Ratched u Foremanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Keseya iz 1962. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenarij.


U svom govoru te večeri koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluhim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.


Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju „Ratched“ koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.