»Dnevnik velikog Perice«

Talentirani riječki pjevač Dino Antonić: “Bila mi je čast i užitak biti pjevački glas Perice Šafraneka”

Ivana Kocijan

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Možda će zvučati kao najveći klišej, ali svaka od pjesama koje sam otpjevao u seriji bila mi je na neki svoj način izazovna i draga u isto vrijeme. Pjesma »Bilećanka« mi se recimo jako urezala u pamćenje jer je originalno potpuno drukčija od »naše verzije«. Klavir, vokal i puno emocije, otkrio je AntonićU programu HTV-a večeras će biti prikazana šesta, posljednja epizoda prve – nadamo se ne i posljednje, sezone hit-serije »Dnevnik velikog Perice«. Serija u režiji Vinka Brešana koja se nastavlja na kultni film Kreše Golika »Tko pjeva zlo ne misli«, gledatelje je oduševila izvrsnim glumačkim ostvarenjima, fantastičnom scenografijom i kostimografijom te predivnom glazbom, najboljim pjevnim šlagerima iz 60-ih godina prošlog stoljeća.Posebnu ulogu u toj seriji ima Dino Antonić, riječki pjevač sa zagrebačkom adresom koji je dao pjevački glas glavnom junaku Perici Šafraneku, odnosno Pietru Zafferoniju, kojeg je u seriji utjelovio glumac Živko Anočić. Antonićeve besprijekorne vokalne interpretacije cijeloj seriji daju poseban »touch«, a kako je upravo on dobio taj poseban angažman u seriji, doznajte u nastavku.


dino_antonic

Dino Antonić i glazbeni producent serije Coco Mosquito, Foto: VLADIMIRA SPINDLER


Uživanje u svakoj sekundi


Kako je došlo do vašeg angažmana u seriji »Dnevnik velikog Perice«?


– Bilo je to lani u razdoblju prvog lockdowna. Jedan dan nazvao me glazbeni producent Coco Mosquito, koji je rekao da je putem internetskog pretraživanja došao do mog imena za potencijalni angažman na jednom projektu o kojem još ne smije puno pričati. Zamolio me da snimim demo snimku pjesme »Prolazi sve« Jimmyja Stanića.
Kako smo bili u lockdownu, vokal sam snimio jedino kako sam u tom trenutku mogao, a to je: iPad i slušalice kao mikrofon, bez ikakve mogućnosti miksanja ili »popravljanja«. Poslao sam snimljeno i nadao se najboljem.


Već sljedeći dan Coco me nazvao i rekao da su odabrali mene kao pjevački glas glavnog junaka Perice u seriji koju će režirati veliki Vinko Brešan. Serije koja se naslanja na filmski klasik »Tko pjeva zlo ne misli«, koji veliki broj ljudi obožava. Taj miješani osjećaj uzbuđenja, ali i odgovornosti neću nikada zaboraviti. U tom trenutku jedino što sam zapravo znao jest da ne mogu dočekati da počnemo sa snimanjem.


Kako je bilo sudjelovati u tom projektu, raditi s redateljem Vinkom Brešanom i odličnom glumačkom ekipom?


– Velika mi je bila čast i užitak sudjelovati u ovom projektu kao glas glavnog lika. Ali proces snimanja glazbe za seriju ili film je ipak nešto drukčiji od »normalnog« odlaska u studio. Tu je veliku i bitnu ulogu igrao upravo Vinko Brešan, koji je bio na svakom mom snimajućem sessionu kako bi mi pojasnio scenu u kojoj će biti izvedena pjesma koju sam taj dan snimao, da mi približi što lik Perice Šafraneka osjeća u toj sceni dok tu pjesmu pjeva…


To se sve moralo čuti kroz moj glas u svakoj izvedbi. To je vrlo slično npr. pripremi neke pjesme u mjuziklu. Glume mora biti i u pjesmi, ne samo u govoru. Cijela je glumačka ekipa ove serije zaista fantastična! Redom talentirani i predragi ljudi. Najviše sam vremena proveo sa Živkom Anočićem i Ivom Babić upravo u studiju. Nisam nažalost puno stigao biti na samom setu dok se snimalo, ali ono što sam bio, uživao sam u svakoj sekundi!


Druga sezona?


U seriji ste otpjevali pjesme kao što su »Prolazi sve«, »Autobus Calypso«, »Ljuljačka«… Koja vam je bila najzahtjevnija, koja najdraža?


– Možda će zvučati kao najveći klišej, ali svaka od pjesama koje sam otpjevao u seriji bila mi je na neki svoj način izazovna i draga u isto vrijeme. Bilo to zbog neke emocije koju je trebalo postići, zbog raspona pjesme ili nekog trećeg razloga. Pjesma »Bilećanka« mi se recimo jako urezala u pamćenje jer je originalno potpuno drukčija od »naše verzije«.


Klavir, vokal i puno emocije. Svi smo bili jako pod dojmom nakon snimanja. Pjesma »Ljuljačka« Beti Jurković mi je recimo bila potpuna nepoznanica prije ovog projekta. Jako mi se dopala i mislim da smo je odlično obradili! Plus, donijela je Perici pobjedu na natjecanju »Mikrofon je vaš«.


Kako je bilo raditi s glazbenim urednikom serije Cocom Mosquitom? Hoćete li možda nastaviti suradnju na nekim drugim projektima?


– S Cocom Mosquitom sam prvim stupio u kontakt u ovom projektu i s njim sam zapravo provodio najviše vremena u stvaranju Perice pjevača. Nevjerojatno talentiran, jako drag i profesionalan čovjek i glazbenik. Coco se pobrinuo da mi svaki session u njegovu studiju prođe jako ugodno i presretan sam što sam imao priliku raditi s njim.


Nadam se da će biti još ovakvih i sličnih projekata. ‘Ko zna? Možda druga sezona »Dnevnika velikog Perice«?


Otkrijte nam – je li i glavni glumac Živko Anočić imao pjevačke uloge ili ste baš sve vi odradili? Jeste li vi njemu dali kakav pjevački, a on vama glumački savjet?


– Za Živka Anočića bih superlative mogao nabrajati jako dugo. Svira gitaru, naučio je klavira koliko je trebalo zbog serije, a u nekim scenama male komadiće koje su unutar dijaloga zapravo pjeva upravo on. Pjesme je ipak meni prepustio. On je uz Vinka Brešana bio na svakom mom snimajućem sessionu.


Promatrao je na koji način otvaram usta dok pjevam, eventualno neke gestikulacije koje meni kao pjevaču dolaze prirodno dok pjevam… S druge strane, meni je približio svoju glumačku interpretaciju Perice Šafraneka. Puno smo s Vinkom i Cocom pričali o tome »kako bi Perica nešto rekao i otpjevao«. Sve je ovo skupa zapravo rezultiralo, složit ćete se, odličnim finalnim produktom koje gledatelji gledaju (i slušaju) svakog ponedjeljka.


Jeste li se možda u seriji pojavili i fizički u nekoj cameo ulozi, ali vas nismo zamijetili?


– Hahaha! Morat ću vas nažalost razočarati. U ovoj seriji nisam uskočio ni u jedan od mnogih prekrasnih kostima. Možete me samo čuti kroz pjesme koje pjeva Perica. Ali sad kad ste spomenuli, baš bi bilo fora i taj dio odraditi.


Iva Babić, Dino Antonić i Živko Anočić na setu serije, Foto: Privatna arhiva


I ja sam oduševljen!


Gledatelji su oduševljeni serijom i kažu da zaslužuje drugu sezonu. Što vi kažete?


– Kako smo pjesme snimali prije nego je fizički snimljena ijedna scena, moram priznati da je i meni ponedjeljkom premijera svake epizode kao i vama. I da – i ja sam oduševljen!


Uživam gledati sve ono o čemu smo pričali u studiju lani u lipnju. Serija je fantastično snimljena, likovi su odlično razrađeni, kostimi i mjuza su perfektni, i sve skupa je upakirano u priču koja nije »teška« i koja nas barem na sat vremena ponedjeljkom makne od vijesti koje posljednjih godinu dana nisu baš bajne. Ova serija definitivno zaslužuje i drugu sezonu. I koliko čitam na internetu među komentarima – i soundtrack!


Pjevač ste Zagrebačkog kazališta Komedija, glumački angažmani vam nisu strani. Gdje ste i kad posljednje glumili?


– Posljednja pjevačko/glumačka uloga u kazalištu Komedija bila mi je ona Petra apostola u rock mjuziklu »Jesus Christ Superstar«. Komedija ima, uz postojeće, jako puno fantastičnih mjuzikala i glazbenih predstava u planu, samo, eto, nažalost njihova realizacija ovisi o epidemiološkoj situaciji. »Fingers crossed« da ovo sve uskoro prođe i da se umjetnost vrati ljudima.


Glazba je poziv


Koliko je pandemija bolesti COVID-19 utjecala na vašu pjevačku karijeru? Jeste li i koliko nastupali u posljednjih godinu dana?


– Pandemija bolesti COVID-19 jako je utjecala na glazbu i umjetnost općenito. Svirki uživo je sve manje, zapravo ih već duže vrijeme uopće nema. Glazba nije posao, glazba je poziv. Osim što trenutačno nemaju posla, glazbenici se istovremeno osjećaju neostvareno. Smatram da su glazba i umjetnost oduvijek pomicali granice, rušili sve barijere, pokrivali svaku emociju koju čovjek posjeduje u sebi pa vjerujem da će uskoro ponovo biti nužno potrebni.


Uostalom, bez glazbe i filmova nitko ne bi preživio one silne izolacije i karantene koje smo svi odradili. Moramo nažalost prihvatiti trenutačnu situaciju. Nadam se da će nam epidemiološka situacija u zemlji uskoro dozvoliti da radimo ono što najviše volimo, a to je u mom slučaju da se najprije vratim na daske najdražeg kazališta Komedija i da možemo glazbene predstave i mjuzikle izvoditi u punom sjaju kao prije godinu dana.


Jeste li se možda u nedostatku angažmana stigli više posvetiti nekim drugim aktivnostima za koje prije niste imali vremena?


– Posao me preselio u Zagreb prije skoro šest godina i ono što mi zapravo uvijek vuče srce doma jesu obitelj i bliski prijatelji. Kako su sve glazbene predstave i nastupi na pauzi, provodim puno više vremena u Rijeci. Igram se s nećacima Vigom i Tinom, provodim više vremena s obitelji i prijateljima, počeo sam voditi ženski vokalni sastav Sonas, učim svirati ukulele, preslušavam neke albume i nadoknađujem serije i filmove za koje prije nije bilo vremena…


Foto: Privatna arhiva


Ujesen novi projekt


Prošle ste godine pobijedili na ČAnsonfestu. Imate li u planu i ove se godine prijaviti na taj ili neki drugi festival?


– Pjesma »Dota« je stvarno postigla velik uspjeh na prošlogodišnjem ČAnsonfestu. Jako volim taj festival jer je svake godine prepun divnih pjesama iz ovog našeg kraja. Nažalost, neću sudjelovati u ovogodišnjem izdanju festivala, ali uvijek ću se vrlo rado vratiti u Kastav i zapjevati na ČAnsonfestu.


Kakvi su vam planovi za dalje, što privatno, što profesionalno?


– Jedino što zapravo trenutačno sigurno znam jest da ujesen postajem dio jednog prekrasnog projekta koji će biti u Zagrebu. Ne smijem, nažalost, trenutačno ništa više o tome govoriti, ali kad budem, vama ću prvima javiti! Privatno, plan mi je jednostavan – ostati zdrav i biti sretan.