Brisani prostor

VIDEO/FOTO “Zovu te gradovi i ljudi”: Rundek i Ekipa pjevali za puni riječki Pogon kulture

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Uz nove pjesme Rundek & Ekipa svirali su i legendarne klasike.“Zovu te daleki kontinenti, da napustiš svoje dvorište. Zovu te gradovi i ljudi, dok još ima neke razlike”, pjevao je Rundek s Ekipom sinoć u riječkom Pogonu kulture. Ekipu čine Roko Crnić na bas gitari i bubnjevima, Silvio Bočić na bubnjevima, gitari i basu, Miro Manojlović na udaraljkama i vibrafonu, Igor Pavlica svira trubu, a Ana Kovačić svira saksofon i sintesajzer.


Foto galerija: Darko Rundek i Ekipa u Pogonu kulture Foto: Mateo Levak


Posljednji put je u Rijeci nastupao prošloga ljeta na Trsatskoj gradini, a u Pogonu je zadnji puta bio prije dvije godine. No, bez obzira na česte posjete Rijeci, u kojem god prostoru i u kojem god sastavu se pojavio, uvijek će se skupiti očekivano velik broj ljudi.


Foto Mateo Levak
Uz nove pjesme Rundek & Ekipa svirali su i legendarne klasike na potezu od Haustora do Cargo Tria, a koncert su otvorili s pjesmom “Tamni jorgovan” s albuma “Brisani prostor”. Tako je prvi dio koncerta primarno bio rezerviran za nove pjesme, a kako je vrijeme odmicalo tako su se Rundek, Ekipa i posjetitelji Pogona glazbenim vremeplovom kronološki lagano pomicali unazad, sve do 1980-ih.


Foto Mateo Levak


Također nova pjesma, “Tko su svi ti ljudi”, pokrenula je publiku daškom tehnološki modernijeg zvuka, no s druge strane ista tehnologija, u ovom slučaju autotune korišten za glas Roka Crnića, pomalo je iznenadila posjetitelje koji su se zbunjeno pogledavali.


Foto Mateo Levak


Truba i saksofon su pak upotpunili doživljaj na način da su ga učinili i svečanijim, a “Grane na vjetru” izvedene u ovom sastavu probudile su melankoliju punoćom zvuka zahvaljujući količini instrumenata. Zatim su uslijedile “Kuba” i “Sejmeni” uz koje se dala primijetiti kvaliteta ozvučenja koja je dozvoljavala publici da čuje čak i najtiši zvuk harmonične glazbe. Već kultna “Ruke” probudila je glas svakog posjetitelja te je cijela izvedba nalikovala na veselu zborsku glazbu.


Foto Mateo Levak


Koncert nije mogao proći bez značajnih „Bi mogo da mogu“ i „Šejn“ iz vremena Haustora, a dugi uvod u omiljenu „Apokalipso“ iznenadio je i oduševio mnoge. Nije bilo ni sumnje da će nakon završetka uslijediti ogroman val glasnog „hoćemo još“ pa su Rundek i Ekipa izašli na bis. Nakon prvih nekoliko tonova na Rundekovoj gitari, znalo se o kojoj je pjesmi riječ te je cijeli Pogon utihnuo, podigli su se upaljači i blicevi mobitela, a koncert je naposljetku završio s pjesmom „Šal od svile“.


Foto Mateo Levak


Glazbenici u Ekipi često mijenjaju instrumente, a svi pjevaju. Nakon singlova »Tamni jorgovan«, »Barbara« i »Pješčane oluje«, Rundek & Ekipa su s Andrejom Kurelec Košavić snimili album »Mura Mura«.


Foto Mateo Levak


Uslijedili su singlovi »Unutarnji glas«, »Tko su svi ti ljudi«, »Mila« i »Voljeti stvarno« kao uvod u album »Brisani prostor« iz 2020. koji je osvojio Porin za najbolji album alternativne glazbe. Ova godina označava nastavak promocije albuma, birajući (brisane) prostore u kojima počinje nova priča o našoj sadašnjosti i budućnosti, povezana s od-rastom i radosnom skromnošću. 


Foto Mateo Levak


Foto Mateo Levak