Ljetna pozornica

Daleka obala uoči koncerta: “Za Opatiju pripremamo dobru energiju i dobre vibracije!”

Ivana Kocijan

Foto: PETRA ANA ČUBELIĆ

Foto: PETRA ANA ČUBELIĆ

Splitski bend ovog se ljeta s novim pjevačem vraća na koncertne pozorniceUz njihove pjesme smo odrastali, danas ih znaju i starije i mlađe generacije, oduvijek su miljenici glazbene i koncertne publike, a sada se, s novim pjevačem, vraćaju na velike koncertne pozornice. Riječ je o Dalekoj obali, jednom od najuspješnijih bendova na domaćoj glazbenoj sceni, koji najavljuje veliki povratak koncertima i to ovog petka na Ljetnoj pozornici u Opatiji.Kada su u jesen 2019. objavili ponovno okupljanje, iako bez legendarnog frontmena Marijana Bana, ali uz njegov blagoslov, oduševili su mnogobrojne fanove od kojih će se dio zasigurno okupiti i na ovom koncertu.


Ništa nije slučajno


Uz novog frontmena Jakšu Jordesa, Daleku obalu i dalje predvode Zoran Ukić na bubnjevima, Boris Hrepić Hrepa na basu i Jadran Vušković na gitari. Pjevač Jakša Jordes pridružio se bendu slučajno, dok su ostali članovi snimali novi materijal na kojem je Jakša trebao gostovati, i to kao jedan od naših najboljih saksofonista.

– Jakša je sjajan lik kojeg smo pozvali u studio u Zagrebu dok smo snimali pjesmu »Lipi dani«. Trebao nam je saksofon na jednoj od pjesama, a Leo je predložio da pokuša otpjevati vokal za pjesmu »Od tebe ća«. Uletio je energijom nuklearne elektrane i otpjevao iz prve kao da je sto godina s nama. Odmah smo znali da je on taj, novi frontmen Daleke obale. Ne sumnjam da će oduševiti publiku kao što je oduševio i nas, prisjetio se Zoran Ukić.


Novo i staro


Pjesma »Lipi dani« koja je povezala članove omiljenog dalmatinskog rock sastava i etabliranog saksofonista i pjevača simbol je novih početaka, kako samog benda, tako i nekih novih »lipih dana« koje svi željno iščekujemo. Sve je to zapakirano je u prepoznatljiv zvuk kojim se Daleka obala, nakon više od 20 godina, vratila svojoj publici. Ususret ljetnoj koncertnoj sezoni bend u studiju nastavlja sa snimanjem novih pjesama i pripremom novog albuma. Publika će nove pjesme i stare hitove imati prilike čuti na jednoj od naših najljepših pozornica na otvorenom, i to uz more, baš kako i priliči ljetu i Dalekoj obali.– Za koncert u Opatiji pripremili smo 35 pjesama, dobru energiju i dobre vibracije. Dat ćemo sve od sebe i zajedno sa svima prisutnima dobro se zabaviti. Bit će to rock ‘n’ roll koncert. Dosad nismo nastupali na Ljetnoj pozornici s Dalekom obalom, ali Jakša je već u Opatiji, poslao je slike prostora i vidim da je super, rekao nam je Ukić.


Prvi nastup u 2021.


Koncertu na Ljetnoj pozornici posebno se vesele i zbog činjenice da već dugo nisu nastupali.
– Otkako su počele ove restrikcije, ima već dvije godine. Svirali smo lani u kolovozu i rujnu dva koncerta u Pakoštanima i Šibeniku, tako da nam je ovo u Opatiji prvi koncert ove godine, otkrio je Ukić.Ovaj će im nastup biti i odlična prigoda za promociju novog albuma, prvog nakon 22 godine.
– Na ovom koncertu svirat ćemo tri pjesme s novog albuma; dvije koje su već izašle kao singlovi, a to su »Lipi dani« i »U reggeau je spas«, a još ćemo odsvirat’ i pismu »Cvijet« za koju ćemo kadrove upotrijebit i u videobroju za nju. Sve druge pjesme bit će već dobro poznate svima. O novom albumu nemamo što pričati, njega treba slušat’, a siguran sam da će to biti ploča vrijedna slušanja, rekao je Ukić.


Jedini izbor


Kako smo već spomenuli, Daleka obala u Opatiju dolazi s novim pjevačem. Kako je Jakša stao za mikrofon, pitamo.
– Jakša se jednostavno dogodio kao jedini mogući izbor za novog pjevača Daleke obale. Bio je to čitav niz iracionalnih događanja koja su ga doveli nama. On je sada tu i kao da je oduvijek tu, istaknuo je Ukić.Vratiti se na scenu svim je članovima benda poseban osjećaj i puno im znači ponovo svirati zajedno.
– Nastupat ćemo ovog ljeta tri do četiri puta mjesečno, isključivo uz obalu, od Dubrovnika do Istre. Javnost će bit na vrijeme obaviještena o tome gdje i kada ćemo imati koncert. Mi smo na sceni stalno od svojih tinejdžerskih dana, zajedno ili svatko u nekom svom bendu. Bilo je tu raznih varijanti, ali shvatili smo da nam je najljepše svima skupa u Dalekoj obali, zaključio je Ukić.Dodajmo da je koncert sufinanciran putem natječaja »Jer svirati se mora« provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.