»Inner World«

Dalaj Lama napunio 85 godina i objavio svoj prvi nosač zvuka

Ivana Kocijan

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Duhovni vođa tibetanskog budizma rođendan je obilježio diskografskim izdanjem »Inner World«Dalaj Lama, duhovni vođa tibetanskog budizma, u ponedjeljak je napunio 85 godina i objavio svoj prvi album, a njegovi pratitelji tim su povodom molili za njegov dug život.


U videoporuci poslanoj iz svoje rezidencije u sjevernom indijskom gradu Dharamsali, Dalaj Lama je poručio kako u vrijeme koronavirusa nisu primjerena slavlja i da njegovi pobornici umjesto toga mogu tisuću puta recitirati slavnu mantru »Om mani padme hum«.


– Time ćete stvoriti korijene vrline koje možete posvetiti meni – glasniku Avalokitešvare – da živim 108 ili 110 godina, rekao je Tibetanac, dodavši:
– Glavni je smisao mojeg života da služim koliko god mogu.
Smatra se da su dalaj lame, od kojih je ovaj 14. po redu, reinkarnacija budističkog božanstva Avalokitešvare.
Dalaj Lama je u ponedjeljak izdao i svoj prvi album »Inner World« (Unutarnji svijet) na kojem recitira mantre, meditacije i učenja uz glazbenu pratnju.


Tibetanska vlada u azilu, također smještena u Dharamsali, objavila je kako će organizirati niz događanja na internetu u čast pokreta oslobođenja koji vodi njihov vjerski vođa.


Dalaj Lama i tisuće Tibetanaca pobjegli su 1959. godine iz Kine u Indiju nakon što je Peking započeo gušenje bunta u ožujku te godine.
Budistički čelnik je 1989. nagrađen Nobelovom nagradom za mir zbog svoje nenasilne kampanje za demokraciju i slobodu u Tibetu.