I nisu jedini

Cohenovi nasljednici protiv politiziranja pjesme: Ne žele da Trump koristi pjesme glazbene legende

Hina

FOTO: LUKE MACGREGOR

FOTO: LUKE MACGREGOR

Posjednici autorskih prava kanadskog kantautora ne slažu se s Trumpovim korištenjem skladbe »Hallelujah«Posjednici autorskih prava Leonarda Cohena priopćili su da razmatraju pravnu akciju zbog upotrebe njegove pjesme »Hallelujah« na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji (RNC), nazvavši to drskim pokušajem politiziranja pjesme.


Kantautorica Tori Kelly izvela je »Hallelujah« tijekom vatrometa u četvrtak navečer nakon čega je uslijedio govor predsjednika Republike Donalda Trumpa za republikansku nominaciju. Drugu, operniju verziju, izveo je pred kamerama američki tenor Christopher Macchio.Cohenovi nasljednici u izjavi su rekli da su »iznenađeni i zaprepašteni« korištenjem pjesme, rekavši da su izričito odbili zahtjev RNC-a da se služi njome. Nazvali su odluku RNC-a »prilično hrabrim pokušajem politiziranja i iskorištavanja na tako očajan način«, jedne od najvažnijih Cohenovih pjesama, i dodali da istražuju pravne mogućnosti u vezi s tim.

– Da je RNC zatražio pjesmu »You Want it Darker«, za koju je Leonard Cohen 2017. osvojio posthumni Grammy, možda bismo razmotrili da je izvedu, dodaje se u izjavi.Kanadski kantautor umro je 2016. u 82. godini života, a pjesma »Hallelujah« je prvi put objavljena 1984. godine i postala njegova najizvođenija pjesma. Rolling Stones, Neil Young, Tom Petty, Rihanna, Elton John, Adele i Queen nalaze se među desecima glazbenika koji su odbijali ili tražili da se njihova glazba prestane koristiti na Trumpovim skupovima.