Riječki glazbenik

Boris Štok ovoga petka na Gradini: ‘Svima treba malo glazbe, pozitivnih vibracija i energije’

Sandy Uran

Foto: TANJA KANAZIR

Foto: TANJA KANAZIR

Veseli me zasvirati pred domaćom publikom. Rijeka je grad koji me formirao, u kojem živim i uvijek imam respekt prema ovoj publiciRiječki glazbenik Boris Štok, nekadašnji frontmen grupe Quasarr, samostalnu karijeru oplemenio je novim, drugim samostalnim nosačem zvuka naslovljenim »Uvijek dio mene«. Kako su epidemiološke mjere ublažene, priliku da svoj najnoviji glazbeni projekt predstavi riječkoj publici imat će ovog petka na Trsatskoj gradini u sklopu otvorenja 16. Ljeta na Gradini.


Puno energije


Koncertna promocija albuma bit će održana prema preporukama Stožera civilne zaštite RH, a program je sufinanciran putem natječaja »Jer svirati se mora« provedenog u suradnji s Ministarstvom kulture, medija RH i Hrvatske glazbene unije. S glazbenikom smo razgovarali o nadolazećem koncertu, nastanku novog albuma, spotovima te projektima za budućnost.


Za početak nam recite kako se osjećate uoči koncerta na Trsatskoj gradini te pripremate li neko posebno iznenađenje ili je samo »iznenađenje« već to što se konačno nastupi mogu održati?


– Osjećam se odlično, dugo se nije sviralo pa je koncert u prekrasnom ambijentu Trsatske gradine za otvorenje Ljeta na Gradini samo dodatan motiv. Premda je sve zbog mjera u limitiranom kapacitetu, mislim da nam je svima potrebno malo glazbe, pozitivnih vibracija i energije. Sigurno ću se naskakati i naplesati, haha. Bit će puno energije, ali i akustičnih pjesama jer ovaj ambijent to traži. Veseli me vidjeti prijatelje i zasvirati pred domaćom publikom. Rijeka je grad koje me formirao, u kojem živim i uvijek imam velik respekt prema ovoj publici. S obzirom na to da nije bilo vremena za promoviranje i evente, na koncertu će svi moći kupiti novi album i kao ploču/LP.


Stilski neopterećen


Predstavit ćete svoj najnoviji glazbeni uradak, album »Uvijek dio mene«. Ljubavna tematika je sveprisutna. Otkrijte nam pokoji detalj o tome kako su nastale pjesme za taj album, što vas obično posebno inspirira, te kako se odvija proces stvaranja: nastanu li prije tekstovi ili glazba?
– Jako sam sretan pjesmama, autorstvom, aranžmanima i produkcijom ovog albuma koji je, kao i moj prvi album, opet zaslužio nominaciju za Porin. Vjerujem da se čuje muzikalnost, puno žanrova od elektronike do akustike. Vokalno je tu prepoznatljiv moj senzibilitet i jako me veseli da sam uspio dovršiti još jednu cjelinu.


U svemu mi je puno pomogao naravno Darko Terlević s kojim najviše radim i s kojim se odlično razumijem, zatim Matej Zec koji je sve miksao te moj bend, dakle ljudi bez kojih ništa ne bi bilo isto i puno sam im svima zahvalan na prijateljstvu, trudu i vremenu. Što se tiče kreativnog procesa, nema nekog pravila. Inspiriraju me odnosi, ljudi, život, odluke, uvijek je to neka introspekcija… Ponekad nastane prvo melodija i tekst, ponekad glazba, ali pjesma uvijek mora dobro zvučati i samo uz klavir ili gitaru. Puno je već kilometara i jako se dobro zna što i kako raditi. Ono što je drukčije od vremena dok sam radio pjesme u Quasarru, jest da sam potpuno neopterećen stilski.


Produktivno razdoblje


Kako ste proveli proteklo vrijeme obilježeno pandemijom? Jesu li nastale neke nove skladbe te koliko je to teško razdoblje bilo za vas produktivno u kreativnom smislu?


– U kreativnom smislu bilo je dosta produktivno. Naime, dovršio sam i izdao novi album koji je izašao i na ploči, snimio sam dva spota, počeo raditi pjesme za novi album i promovirao koliko se moglo u danim okolnostima. Privatno, imao sam neke lijepe novosti i trenutke, tako da mogu reći kako me ovo proteklo vrijeme pandemije resetiralo i fokusiralo na ono bitno i intimno, obitelj i glazbu. Vjerujem da sam našao neku mjeru u životu.


boris_stok

Foto: VANJA TATAJ ŠTOK


Što biste voljeli ostvariti u nadolazećem razdoblju u pogledu glazbenog djelovanja?


– Radim puno, čim je studio slobodan, nasnimim neke ideje. Zadnjih mjeseci sam uspio snimiti nekoliko lijepih ideja za novi album, s ljudima poput Matije Dedića, Elvisa Stanića, grupe Meritas, a planiram i još, samo da okolnosti dozvole i da se svi uskladimo. Planiram snimiti i jedan, dva spota ujesen, te imam bukirano nekoliko većih koncerata za ljeto. Treba raditi na sebi i podizati ljestvicu, pa što bude.


Anegdote sa snimanja


Otkrijte nam poneku zanimljivost sa snimanja spotova u vrijeme obilježeno COVID-19?


– Hm… Spot za pjesmu »Reci mi« snimali smo na Hvaru, imali smo jedan dan i moralo se sve poklopiti: lijepo vrijeme, svi zdravi, prazan hotel, bazen, termini, itd… Prvo sam se malo smrznuo snimajući u bazenu tri sata, a poslije i »skuhao« plešući cijelu noć u odijelu na plus 30 stupnjeva Celzijevih jer hotel nije imao klimu! Ali vrijedilo je, na kraju je sve ispalo iznad mojih očekivanja, ekipa se dobro zabavila i uspjeli smo dobiti odličnu sliku.


Za kraj, ako ima nešto što vas nisam pitala a vama je važno za ovaj razgovor, slobodno navedite.


– Pozivam sve da pohitaju kupiti ulaznice ako ih još ima i da u petak 11. lipnja dođu na koncert na Trsatskoj gradini. Samo neka bude lijepo vrijeme i svi zdravi, pa zabave neće izostati!