Kralj reggaea

Bob Marley: 40 godina nakon smrti, naslijeđe legende reggaea i dalje je živo

Hina

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Četrdeset godina od smrti tada 36-godišnjeg Bob Marleya i dalje živi legenda o kralju reggaea, zvijezdi iz države trećeg svijeta koja je, kao nijedna dotad, utjecala na nove žanrove u glazbi. „Svjetlo koje sjaji dvostruko jače i dva puta duže“, rekla je o Marleyu Judy Mowatt, jedna od triju osnivačica grupe I-Threes koja je pratila reggae zvijezdu, a koja je uključivala i njegovu suprugu Ritu. 


„U mnogo aspekata Bob Marley je bio naša najsvjetlija zvijezda. Napravio je jako puno u tako malo vremena“, kazala je za agenciju France Presse. 


Mowatt, koja je napravila i solo karijeru, prisjeća se 11. svibnja 1981. godine.
„Bio je nekoliko dana hospitaliziran u Miamiju kad sam primila poziv“ o smrti Roberta Neste Marleya od komplikacija zloćudnog tumora na nožnom palcu koji se zbog svoje rastafarijanske vjere nije htio liječiti.


„Bio je to kraj svih tih godina suradnje“, prisjeća se Mowatt koja se I-Threes pridružila 1974. te i dalje živi na Jamajci.


„Odjednom me udarilo: Bob je otišao zauvijek“.


„Novac ne može kupiti život“, rekao je slavni glazbenik svom sinu Ziggyju prije smrti.


Od izlaska Marleyevog albuma „Catch a Fire“ koji mu je donio slavu te njegove smrti prošlo je samo sedam godina. Umro je osam mjeseci nakon svog posljednjeg koncerta u Pittsburghu.


Na četrdesetu godinu Marleyevog odlaska po prvi put su u smrti ponovno ujedinjena sva tri osnivača legendarnih Wailersa – uz Marleya to su Peter Tosh i Bunny Wailer koji je preminuo u ožujku u 73. godini, naglasila je Maxine Stowe, Wailerova dugogodišnja menadžerica.


Reggae oko svijeta


Glazba stvorena tijekom bogate, ali kratke Marleyjeve karijere i danas ima odjeka. Njegov najuspješniji, kompilacijski album „Legend“, objavljen 1984., trinaest je godina zaredom bio među 100 najprodavanijih albuma u Sjedinjenim Državama. Uspješniji je bio samo „Dark Side of the Moon“ Pink Floyda.


U listopadu bi u Londonu premijeru trebala imati glazbena komedija „Get Up! Stand up!“ posvećena Marleyu, a holivudski studio Paramount priprema biografski film čiji su producenti Rita, Ziggy i njegova kći Cedella Marley.


„Taj čovjek je doveo reggae u sve kutke svijeta, apsolutno svugdje“, rekla je jamajčanska pjevačica Etana u razgovoru za Jamaica Observer objavljenom u nedjelju.


Bio je to prvi put da je svijetom zavladala moderna glazba koja nije došla iz Sjedinjenih Država ili Engleske.


„Nisam imao privilegij čuti ga uživo, no njegov rad je utjecao na moj život i poglede“, rekao je novinar Karyl Walker.


„Bob Marley je, bez sumnje, najpoznatiji jamajčanski sin“, zaključio je.


Marley je prije smrti htio dodatno proširiti svoju publiku izvan Jamajke, a Roger Steffens, reggae arhivist, kazao je kako mu je najveće razočaranje u svijetu bilo što nije pridobio afroameričku publiku.


Marleyu je to ipak uspjelo, no nakon smrti. Upitan prije nekoliko dana u razgovoru za Sunday Times, crni reper i producent Jay-Z rekao je kako se nada da će, jednog dana, biti zapamćen kao i drugi divovi glazbe: „Bob Marley i svi drugi“.