Rasizam

Billie Eilish se ispričava zbog nepristojnosti u rasnom video snimku iz vremena kada je bila mlađa

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Tjedan dana nakon što je video objavljen, Billie se javno obratila podužom izjavom na svom Instagram storyju.Montirani kompilacijski videozapis potaknuo je razgovor na Twitteru jer je 19-godišnju pjevačicu prikazao uvredljivim jezikom na društvenim mrežama, izgovarajući rasne psovke i govoreći naglaskom za koji su mnogi pretpostavljali da se ruga azijskim ljudima. Video je također prozvao Billieina dečka o kojem se govorilo, Matthewa Tylera Vorcea, zbog njegove prošle upotrebe rasističkog i homofobnog jezika, zbog čega se od tada ispričao. Tjedan dana nakon što je video objavljen, Billie se javno obratila podužom izjavom na svom Instagram storyju.


“Volim vas, ljudi, i mnogi od vas su tražili od mene da se obratim. A ovo je nešto NA što SE ŽELIM osvrnuti jer me etiketiraju kao nešto što nisam”, započela je svoju izjavu. “Vrti se video montaža oko mene kad sam imala 13 ili 14 godina, gdje sam izustila riječ iz pjesme za koju u to vrijeme nisam znala da je pogrdan izraz koji se koristi protiv članova azijske zajednice”, rekla je, pozivajući se na Tylera, iz  i pjesmu 2011. „Fish”.


“Zgrožena sam i neugodno mi je i želim se zafrkavati što sam ikada zaustila te riječi. Ova pjesma je jedini put da sam ikada čula tu riječ jer je nikad nije koristio oko mene nitko iz moje obitelji. Bez obzira na neznanje i moje godine, ništa ne opravdava činjenicu da je bilo uvredljivo. I zbog toga mi je žao. ”
“Drugi video u tom uređenom isječku govorim gluposti, izmišljenim glasom … nešto što sam počela raditi kao dijete i koristila sam to cijeli život kad sam razgovarala sa svojim ljubimcima, prijateljima i obitelji. To je apsolutno blesavo i samo se glupiram i NIKADA ne oponašam nikoga ili bilo koji jezik, naglasak ili kulturu. Bez obzira na to kako je to protumačeno, nisam imala namjeru da moj postupak naudi drugima i apsolutno me slama što je sada označen na način koji bi mogao nanijeti bol ljudima koji ga čuju. ”


Billie je svoju izjavu završila poticanjem svojih obožavatelja da nastave s otvorenim dijalogom kako bi naučili. “Ne samo da vjerujem, već sam uvijek naporno radila kako bih se koristila svojom platformom za borbu za uključivanje, ljubaznost, toleranciju, jednakost i jednakost”, rekla je. “Svi moramo nastaviti razgovarati, slušati i učiti. Čujem te i volim te.”