Nehumani uvjeti rada za žene

BEYONCE I NJEZINA MODA Zagovara “girl power”, a iskorištava ženski rad za 65 centi po satu

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Beyonce, velika zagovornica pokreta osnaživanja žena ne zamara se previše nehumanim uvjetima rada koje tvorničke radnice trpe zbog njezine modne linije Modna linija IvyPark, čiji je vlasnik megapopularna Beyonce u suradnji s britanskim Topshopom, ovih dana je pod metom britanskih tabloida. Razlog tome jest otkriće britanskog tabloida The Sun o uvjetima rada u tvornici MAS Holdings koja se nalazi na Šri Lanci. Naime, žene koje rade u tvornici prisiljene su u nehumanim uvjetima izrađivati odjeću za Beyoncein brand IvyPark čija je misao vodilja “slaviti svaku ženu i njezino tijelo i uvijek težiti za boljem”. Čini se da se Beyonce, inače poznata zagovornica ženskog osnaživanja, ne zamara previše stravičnim uvjetima rada žena koje proizvode odjeću za njezin brand.


Pitamo se razmišljaju li nesretne tvorničke radnice o Beyonceinom osnaživanju žena i slavlju tijela dok žive u skučenom prostoru dijeleći zajednički tuš s muškim radnicima, i to sve za 64 centa na sat. Bez kuhinje, ograničene dozvole kretanja i pod zabranom izlaska po noći i zajedničkog druženja, ove žene proživljavaju pakao ropskih tvornički uvjeta koji nije nikakva novost u azijskim tvornicama (posebice u Bangladešu i Šri Lanci).


Ropstvo je tema o kojoj Beyonce ima snažne stavove, ali čini se da ju pošast tvorničkog ropstva u azijskim zemljama ne zanima previše. Štoviše, službeni odgovor IvyPark branda o istrazi jest da imaju “rigorozni etički program u trgovanju” te da su “ponosni na svoje kontinuirane napore u tvorničkim inspekcijama”. IvyPark “očekuje” od dobavljača da djeluje prema njihovom kodeksu ponašanja, no očito je da se ne trude osigurati radnicima etičke i humane uvjete rada.
Ono što je razbjesnilo javnost jest činjenica da IvyPark nije preuzeo nikakvu odgovornost u ovom skandalu, već su samo prebacili odgovornost na dobavljače. Dok se njezin PR tim razbacuje ispraznim floskulama o “etičnosti”, “ponosu”, “naporima” i “očekivanjima” prema dobavljačima, na drugom kraju svijeta žene, radnice, osobe proživljavaju pakao na zemlji.