»Kontura«

Bend Lika Kolorado objavio je spot s moćnom porukom o plastičnom standardu ženskoga tijela i ljepote,

Ivana Kocijan

Foto: Hrvoje Baudoin

Foto: Hrvoje Baudoin

mizoginija u našim prostorima je stvar sustavne represije koja je duboko u našem društvenom poretku. Hvaljeni domaći bend Lika Kolorado objavio je videospot za naslovni singl drugog albuma »Kontura«. Pozadinu spota i moćnu poruku objasnili su oni sami.


– U jeku novonastalih događanja, uključujući nedavnu, katastrofalno nazadnu odluku Vrhovnog suda SAD-a po pitanju pobačaja, napravili smo spot koji podsjeća da je, barem koliko mi primjećujemo, mizoginija u našim prostorima stvar sustavne represije koja je duboko u našem društvenom poretku, toliko maliciozno suptilna da je često zaboravimo i primijetiti.


Svi mi, na svoj način, bez obzira na spol, održavamo taj poredak na životu, često nesvjesni da to činimo. U odnosu na ovaj videouradak, a i pjesmu koju farba, pokušali smo govoriti o očekivanjima koje imamo prema ženama i njihovim tijelima – kako izgledati, kako se ponašati, što od tih tijela tražiti, često robotski odstranjenima od osobe kojoj ono pripada.
Djevojka koja dolazi na set te je podložena sređivanju za neko snimanje postaje nešto drugo, netko drugi, neka fiktivna i često nedostižna slika ideala koji svi namećemo jedni drugima unatoč znanju koliko ono može štetiti, koliko put k tom idealu proždire individuu i društvo kojem pripada, poručili su članovi benda.


Zvijezda spota je glumica Lucija Rukavina, šminku potpisuje Sanja Hrstić, asistentica šminke i kostimografkinja je Iva Rukavina, za kameru je zaslužan Igor Ilić, a režiju spota potpisuje pjevač i autor benda, Filip Riđički.


»Kontura« je svojevrsno pomirenje i priznanje, bar mene kao autora, koliko i sam svojim očekivanjima podržavam taj plastični standard ženskoga tijela i ljepote, koliko god je prečesto nedostižan.


Zaključak je da je i to, to nametanje ideala ženskoga tijela, itekako faktor, koliko god suptilan, zabrane suvereniteta žene nad vlastitim tijelom. Jedan je od koraka između suptilnog nametanja onoga kako očekujemo od tebe da izgledaš, do upravo groznih, recentnih događanja po pitanju ženskih prava, zaključio je Riđički.