»I Will Be Standing«

Barbara Munjas novim singlom najavljuje album: ‘Budimo oprezni i pažnju posvetimo zaštiti duše’

Sandy Uran

Foto: DEANA KOTIGA

Foto: DEANA KOTIGA

'Svijet je predivno mjesto, ali prepuno oportunista i manipulatora od kojih se trebamo zaštititi kako god znamo i umijemo. Vrebaju sa svih strana', kaže BarbaraKantautorica Barbara Munjas singlom »I Will Be Standing« najavljuje novi studijski album koji će svjetlo dana ugledati u ožujku. Svakako valja pogledati i poslušati videouradak koji je realiziran za singl. Drukčije i originalno. Čista petica. No, sada valja navesti i podatke koji su nam pristigli, a koji navode kako je u glazbenom smislu »I will be standing« svojevrsni indie funk folk koji dočarava suštinu, ono tradicionalno, iskonsko, što sama tematika teksta i prožima. Bubanj je i ovog puta svirao Goran Salvi, bas gitaru svirao je Marko Kalčić koji je ujedno i masterirao pjesmu, Alen Bernobić je osim miksa, produkcije i aranžmana sudjelovao svirajući klavijature i trube, a posebni gosti su Dino Kalčić na mandolini i gitari te Željka Veverec na thereminu.


Pjesma kao ritual


Ovom prigodom nešto više o samom singlu otkrila je nam i sama autorica.
– Ovu sam pjesmu oduvijek vidjela kao svojevrsni ritual, čak joj je i radni naziv dugo vremena bio »Ritualna«. U glavi sam uvijek imala sliku nekakvog mističnog ritualnog plesnog obreda oko vatre duboko u šumi kojim se postiže zaštita i čišćenje od svih loših energija koje nas okružuju i kojim se stvara neki »safe space«. Pjesme mi uglavnom uvijek dođu sa slikom i nekim osjećajem atmosfere, tako je i ova došla. Kao neki vještičji ples iz priča moje none kada sam bila dijete, rekla je Barbara.


»I will be standing« prati i intrigantni spot koji režijski potpisuje Deana Kotiga, a za kameru i montažu zaslužna je Ana Knežević.
– Polazeći sa svoje akademske pozadine, antropologije, kad sam prvi put slušala Barbarinu pjesmu »I will be standing«, zapeo mi je za uho refren u kojemu ona na engleskome pjeva kako ne želi da je se pojede, ne želi da je se proguta. To me je odmah asociralo na društvene norme koje namećemo ženama, a većina takvih normi proizlazi iz patrijarhalne tradicije u kojoj se ženu vidi prvenstveno kao dobru domaćicu, ženu i majku.
U hrvatskome jeziku čak i nemamo imenicu koja bi opisala ženu kao osobu bez toga da uzima u obzir njezin bračni status. Žena je imenica koju istodobno koristimo za žensku osobu (woman), ali žensku osobu koja je u braku (wife). Čini se kao da žena ne može ni postojati izvan tih okvira ni izvan te tradicije, objasnila je Kotiga.


Odnos tradicije i suvremenosti


Istarska redateljica i antropologinja vizualno jako voli koristiti tradicionalne elemente i vraćati se svojim korijenima.
– Već dugo ne živim ni u Istri ni u Hrvatskoj, tako da narodna istarska nošnja za mene predstavlja »doma«. U ovom sam se spotu htjela igrati time: odnosom tradicije i suvremenosti. Blisko surađujući s nevjerojatno talentiranom kinematografkinjom Anom Knežević, i samom Barbarom, odlučile smo prikazati tu priču žene koja pritisnuta očekivanjima društva i društvenim normama polako ludi. Umjesto kruha, ona reže vodu, baca voće, liže drva, te na samom kraju i skida narodnu nošnju, koja predstavlja sva očekivanja, i sve te norme, i sama pleše okružena drvećem. No, ipak, Barbara ostaje u tradicionalnoj podsuknji jer mislim da se tradicija ne treba odbaciti, samo je treba mijenjati nabolje, dodala je Kotiga.


Dodajmo da će se na albumu Barbarinih pjesama na engleskom jeziku naći i prethodni uspješni singlovi »Gone back« i »Like I Wanted«. I iza nove Barbarine pjesme krije se značajna tema o kojoj ona progovara na svoj jedinstven način i bez cenzure.
– Uvijek smo fokusirani na zaštitu svog fizičkog tijela, no manju pažnju posvećujemo zaštiti duše te vrlo lako padamo u kandže »vampira« očarani njihovom slatkorječivošću, laskanjem i trikovima kojima se koriste da bi se zakačili na našu energiju i crpili svjetlo života. Svijet je predivno mjesto, ali je prepuno oportunista i manipulatora od kojih se trebamo zaštititi kako god znamo i umijemo. Vrebaju sa svih strana, a sve više preko ekrana kojima smo potpuno opijeni.


Treba čvrsto utemeljiti vlastite granice, ograditi se vatrenim zidom i luksuz uvida u svoju privatnost i misli sačuvati samo za osobe koje to zaslužuju. Treba biti oprezan sa samoizlaganjem. Invazija na dušu vrlo lako, ako potraje duže, počne iskazivati fizičke probleme, tj. bolesti jer tijelo pamti sve emocije, čak ako ih mi ne zapamtimo, stoga je od iznimne važnosti čuvati se od takvih situacija da ne postanete drvo ugušeno bršljanom, da vas tuđa energija ne proguta, savjetuje mudra kantautorica.